BiH
0

Predsjedništvo BiH: Svečani prijem povodom devete godišnjice Daytonskog sporazuma

NINA
Predsjedništvo BiH danas je organiziralo svečani prijem povodom devete godišnjice potpisivanja Daytonskog sporazuma kojem su prisustvovali ambasadori zemalja potpisnica i jamaca ovog sporazuma.

Predsjedavajući Predsjedništva Borislav Paravac kazao je da je potpisivanjem tog sporazuma završen težak i tragičan ratni sukob u BiH te je stanovništvu ove zemlje i njegovim predstavnicima tim sporazumom ponuđena šansa za izgradnju demokratskog, tolerantnog i prosperitetnog društva.

Paravac je također naglasio da je Daytonski sporazum pokazao da se snagom dogovaranja izabranih narodnih predstavnika mogu dograđivati i poboljšavati postojeća rješenja, naglašavajući da je sada potrebno pokrenuti ekonomski razvoj, privući strane investicije te stvoriti uslove da građani BiH mogu bolje živjeti.

Govoreći o saradnji naše zemlje s Haaškim tribunalom, Paravac je naglasio da taj problem treba definitivno riješiti te privesti pravdi sve optužene, bez obzira kojem narodu pripadali, budući da je to, kako je kazao, pretpostavka istinskog i potpunog pomirenja u BiH.

Današnjem prijemu su prisustvovali ambasadori SAD-a, Velike Britanije, Rusije, Francuske i Njemačke, zemalja potpisnica sporazuma, te ambasadori Hrvatske i SCG-a, zemalja koje su svojim potpisom garantovale provođenje navedenog mirovnog sporazuma.

Inače, na današnji dan 1995. u američkoj vojnoj bazi Right-Peterson u Daytonu, nakon tri sedmice teških pregovora, parafiran je mirovni sporazum kojim je službeno zaustavljen rat u našoj zemlji. Sporazum su parafirali tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, te tadašnji predsjednici Hrvatske i Srbije, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević, a tri sedmice kasnije isti su sporazum u Parizu službeno i potpisali.