Rok sedam dana
7

Predsjedništvo BiH se požalilo da im Vijeće ministara nije dostavilo podatke o migrantima

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjedništvo BiH traži od Vijeća ministara informaciju o prilivu migranata BiH zahtijeva od Vijeća ministara BiH informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH.

Predsjedništvo BiH izražava nezadovoljstvo činjenicom da Vijeće ministara BiH, iako je traženo od njega, do danas nije dostavilo informaciju te traži da se to učini u roku od sedam dana. Po dobijanju informacije o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH zakazat će vanrednu sjednicu.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv predsjednika Pariškog foruma mira Pascala Lamya za učešće na Drugom pariškom forumu, koji će biti održan od 11. do 13. novembra 2019. godine u Parizu. Delegaciju BiH će predvoditi predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv predsjednika Boruta Pahora za posjetu Republici Sloveniji 4. i 5. decembra 2019. godine.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv za učešće na panelu na visokom nivou "Perspektiva mladi Predsjedništvo BiH traži od Vijeća ministara informaciju o prilivu migranata u multilateralizmu" u okviru Generalne konferencije UNESCO-a, koja će biti održana 12. novembra 2019. godine u Parizu. Bosnu i Hercegovinu će predstavljati ministar civilnih poslova BiH i predsjednik Državne komisije BiH za UNESCO Adil Osmanović.

Predsjedništvo BiH će pozvati predsjednika Republike Austrije Alexandera Van der Bellena i predsjednika Crne Gore Milu Đukanovića u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Prihvatili su poziv predsjednika Narodne Republike Kine Xia Jinpinga za učešće na Samitu Centralne i Istočne Evrope, koji će biti održan 15. i 16. aprila 2020. godine u Pekingu.

Predsjedništvo BiH je usvojilo Izvještaj o izvršenju budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za period I - VI 2019. godine.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o prihvatanju:

  • Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o saradnji na realizaciji Projekta autocesta/brza cesta Sarajevo – Beograd – Sarajevo
  • Dodatnog protokola 6 o trgovini uslugama uz Sporazum o izmjeni i pristupanju Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA 2006)

  • Nota sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Savezne Republike Njemačke o finansijskoj saradnji za 2018. godinu

  • Ugovora o zajmu (GrCF2 W2 - Projekt javnog prijevoza Sarajevo) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj

  • Sporazuma između Vijeća ministara BiH, koje predstavlja Ministarstvo finansija i trezora BiH, i Švicarske Konfederacije, koju predstavlja Državni sekretarijat za ekonomske poslove (SECO), u vezi s odobravanjem finansijskog doprinosa u obliku donacije za Projekt "Prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci"

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja:

  • Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske o međunarodnom cestovnom prijevozu

  • Sporazuma o međusobnoj naučnoj i tehničkoj saradnji u oblasti fizike visokih energija između Bosne i Hercegovine i Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN)

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje Memoranduma o saradnji između Centralne izborne komisije BiH i Državne izborne komisije Republike Slovenije o saradnji u oblasti izborne administracije, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.