Nebojša Radmanović
0

Predsjedništvo BiH se dogovori o 95% pitanja

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović u intervjuu Radiju Federacije izjavio je danas da se članovi Predsjedništva na sjednicama dogovore o 95 posto pitanja, ali da se javnost ustalasa samo oko onoga o čemu se oni ne slažu.

"Nažalost, malo pažnje se posvećuje velikom broju značajnih odluka koje je do sada Predsjedništvo donijelo jedinstveno i bez većih problema. Uvijek u prvi plan ispada ono o čemu se ne slažemo, a nije sporno da Haris Silajdžić, Željko Komšić i ja imamo različite političke stavove i poglede na na prošlost i budućnost BiH. Kad to ostavimo po strani, onda odlično radimo", istakao je Radmanović.

Odgovarajući na pitanje o tome zašto se u Banjoj Luci stalno ističe da je Republike Srpska bolji dio BiH, Nebojša Radmanovića je rekao da nijedan dio BiH nije idiličan i dodao: "Daleko je BiH u cjelini, pa i pojedini njeni dijelovi, od jednog lijepog života koji svi naši građani zaslužuju. Priče iz RS da je to bolji dio BiH su posljedica napada iz Sarajeva u stilu "RS je manji bh. entitet", "u RS ništa ne valja" i sl. i onda dobijete kontra priču koja nikome ne koristi. Ako je neko uprkos teškoćama ostvario evidentne rezultate, kao što je RS u nekim oblastima, u kojima su vidljivi iskoraci, onda bi to svima trebalo biti dobro, jer RS je u BiH."

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je za požar u džamiji u Fazlagića Kuli kod Gacka, uoči Kurban-bajrama, rekao da je to užasno i dodao da nadležni organi što prije moraju utvrditi uzroke ovog događaja.

"Ni povodom ovog, kao ni u drugim sličnim slučajevima, ne treba unaprijed ništa tvrditi dok se istraga ne završi, niti podizati tenzije. Skrnavljenje vjerskih objekata ne smije se događati nigdje u svijetu, pa ni kod nas. Treba imati poštovanja prema svim religijskim zajednicama i njihovim objektima ma gdje se oni nalazili", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović u intervjuu Radiju Federacije BiH.