{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predsjedništvo BiH saglasno: Hrvatska krši sporazum o sukcesiji imovine SFRJ, slijedi žalba UN-u

Klix.ba
12.12.2018. u 17:14
979
277
Predsjedništvo BiH saglasno: Hrvatska krši sporazum o sukcesiji imovine SFRJ, slijedi žalba UN-u
979
Predsjedništvo BiH saglasno: Hrvatska krši sporazum o sukcesiji imovine SFRJ, slijedi žalba UN-u
Foto: I.Š./Klix.ba
Predsjedništvo BiH na 1. redovnoj sjednici usvojilo zaključak o Provedbi Ankesa G Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ i aktivnosti na zaštiti i povratu imovine iz Bosne i Hercegovine koja se nalazi u Republici Hrvatskoj.
Predsjedništvo BiH zadužuje Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi notu generalnom sekretaru Organizacije ujedinjenih naroda, kao depozitaru Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, kojom ga obavještava o kršenju Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ od strane Republike Hrvatske.

Zadužuje se šef Pregovaračkog tima BiH u Stalnoj zajedničkoj komisiji viših predstavnika država nasljednica bivše SFRJ da zatraži održavanje vanredne sjednice Stalne zajedničke komisije zbog kršenja Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ od strane Republike Hrvatske.

Zaduženja za Vijeće ministara BiH i PravibranilaštvoPredsjedništvo BiH zadužuje Vijeće ministara BiH da Predsjedništvu BiH dostavi izvještaj o aktivnostima koje su, slijedom Zaključka Vijeća ministara BiH sa 148. redovne sjednice, održane 3. jula 2018. godine, i Zaključka Predsjedništva BiH,sa 49. redovne sjednice, održane 3. jula 2018. godine, poduzete kako bi se osigurali zaštita i povrat imovine fizičkih i pravnih lica iz Bosne i Hercegovine i imovine Bosne i Hercegovine koja se nalazi u Republici Hrvatskoj.

Zadužuje se Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine da u vezi rješavanja imovinsko pravnih odnosa između BiH i Hrvatske, u pogledu primjene Aneksa G Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ, koordinira sa entitetskim agencijama za privatizaciju sve aktivnosti prema organima u Republici Hrvatskoj, koje se tiču zaštite imovine iz Bosne i Hercegovine, te da o tome dostavlja izvještaj Predsjedništvu Bosne i Hercegovine svakih 6 (šest) mjeseci.

Dodik će pisati državnom vrhu HrvatskePredsjedništvo BiH, radi zaštite imovine iz Bosne i Hercegovine koja se nalazi u Republici Hrvatskoj, zadužuje Pravobranilaštvo BiH da se utvrde modaliteti za pokretanje apelacija prema Ustavnom sudu Republike Hrvatske kojom se osporava ustavnost Zakona o raspolaganju državnom imovinom u Republici Hrvatskoj i odgovarajuće uredbe, koje služe kao pravni osnov za zabranu upisa imovine Bosne i Hercegovine u odgovarajuće zemljišne knjige na stvarnog vlasnika iz BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH će uputiti pismo predsjednici Republike Hrvatske, Kolindi Grabar-Kitarović i predsjedniku Vlade, Andreju Plenkoviću, da se Sporazum o sukcesiji bivše SFRJ sa svim svojim aneksima, u svojstvu međunarodnog ugovora mora primjenjivati u skladu sa međunarodnim pravom, kao pravni akt koji ima prednost u odnosu na sve domaće propise, te u skladu sa njim, izvršiti povrat sve imovine Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj, uz obavezan upis u zemljišne knjige na stvarne vlasnike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: