BiH
0

Predsjedništvo BiH: Razmatrana informacija o požarima u BiH

FENA
Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatralo informaciju Ministarstva sigurnosti BiH o požarima u BiH, a ne Vijeća ministara BiH kako je tražilo.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je na pres-konferenciji nakon sjednice kazao da Vijeće ministara treba narednih dana da razmatra tu informaciju i zbog toga danas nisu utvrđeni bilo kakvi zaključci nego su se članovi Predsjedništva samo informirali o onome što se dešavalo.

„Na prošloj sjednici smo, zbog toga što su bjesnili požari širom BiH, kao Predsjedništvo tražili informaciju od Vijeća ministara. Pošto u međuvremenu, od kad je Ministarstvo sigurnosti kao resorno ministarstvo, uradilo informaciju nije bila sjednica Vijeća ministara, mi smo je danas dobili da se informišemo, ali nismo usvajali zaključke. Čekamo da Vijeće ministara izađe s prijedlogom zaključaka“, kazao je Radmanović.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici razriješilo ambasadore BiH u Argentini i Južnoj Africi, što je u skladu s ranijom odlukom Predsjedništva da se ove dvije ambasade gase.

Predsjedništvo je produžilo na godinu dana mandat vojno-diplomatskim predstavnicima u inostranstvu i to u NATO-u Amiru Čorbi, u SAD-u Siniši Ostojiću te OSCE-u i UN-u Slavenu Galiću.

Imenovana su i tri zamjenika guvernera.

„BiH ima guvernere u Svjetskoj banci, Međunarodnom monetarnom fondu i Evropskoj banci za obnovu i razvoj. Ranije smo imenovani guvernere, a danas smo imenovali tri zamjenika i to u Svjetskoj banci Boris Tihi, u MMF-u Azra Hadžiahmetović i u Evropskoj banci za obnovu i razvoj Aleksandar Džombić“, kazao je Radmanović.

Predsjedništvo je donijelo ukaz o unapređenju generala Vlade Džića u čin general-majora i donijelo odluku o njegovom penzionisanju.

„Danas smo imali i odluku o imenovanju spoljnog revizora u Centralnoj banci. Ta odluka se donosi za tri godine na osnovu provedenog tendera u okviru Centralne banke. Taj posao dobija Dilojt koji je i ranije radio i ovo je drugi put da radi. Tenderska dokumentacija je pokalazala da ispunjavaju sve uvjete i da su odlično radili posao u prethodnom periodu“, kazao je Radmanović.

Razmatrana je i projekcija budžeta Predsjedništva za 2008. godnu. Radi se o prvoj projekciji na osnovu prijedloga Ministarstva finansija.

„Očekujemo, kao predlagač, da ćemo biti u poziciji kao u svim normalnim zemljama da usvojimo budžet prije nove godine. Usvojili smo i izvještaj o izvršenju budžeta Predsjedništva za šest mjeseci, konstatirali da smo štedili i dobro radili i u okviru toga usvojili dva nacrta pravilnika, jer je ranije bilo mnogo primjedbi revizora na način trošenja sredstava i na nepostojanje pravilnika“, kazao je Radmanović.