{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predsjedništvo BiH primilo turskog premijera Tayyipa Erdogana

S
Sarajevo-x.com
25.3.2008. u 17:13
0
0
Predsjedništvo BiH primilo turskog premijera Tayyipa Erdogana
0
Predsjedništvo BiH primilo turskog premijera Tayyipa Erdogana
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i Željko Komšić primili premijera Vlade Republike Turske Recepa Tayyipa Erdoğana, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.
Razgovarano je o bilateralnim odnosima BiH i Turske, istaknuto je da su politički odnosi sasvim dobri, ali da postoji prostor za veću saradnju na ekonomsko-trgovinskom planu.

Tokom susreta je spomenuto da bi se trebala nastaviti dobra bilateralna saradnja na planu odbrane i kulturnom planu, a proširiti saradnja u namjenskoj industriji.
Tom je prilikom premijer Turske kazao da se radi na podsticanju turskih privrednika da ulažu u BiH i da je to jedan od njegovih ličnih zadataka.

Također je izrazio zadovoljstvo što je u posjeti prijateljskoj BiH, koja za Tursku ima veliki značaj na Balkanu kao multietnička zemlja, i najbolji je primjer susreta civilizacija i primjer kako treba u mnoštvu biti jedinstven.

-Smatramo da je BiH izuzetno važna za mir i budućnost cijelog Balkana, jer dijalog unutar BiH je nešto što može pozitivno uticati na njenu budućnost, kazao je premijer Turske.

Potvrdio je punu i bezrezervnu podršku Turske BiH na njenom putu ka evroatlanskim integracijama.

Razgovarano je i o projektima u BiH u kojima je bitna podrška Turske, od kojih su neki obnova džamije Ferhadije, završetak obnove Starog mosta u Konjicu, Mosta Mehmed-paše Sokolovića i mnogi drugi projekti.

Premijer Turske kazao je da ga raduje činjenica da je Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu uvršten na listu svjetske baštine UNESCO-a.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić kazao je da BiH i Tursku vežu prošlost, sadašnjost i budućnost.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su premijeru Turske za sve što je Turska činila za BiH, još od kako je BiH proglašena nezavisnom, pa do danas, kao i za svu buduću podršku te prijateljske zemlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: