BiH
0

Predsjedništvo BiH primilo novoimenoganog komandanta EUFOR-a

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić primili su danas novoimenovanog komandanta EUFOR-a, general-majora Ignacia Martina Villalaina.

"Vaš uspjeh u misiji u našoj zemlji je ujedno i uspjeh Bosne i Hercegovine. Vaše prisustvo ovdje je pomoć Bosni i Hercegovini na putu ka evropskim integracijama, Evropskoj uniji i NATO-u," kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i dodao da će institucije BiH pružiti podršku EUFOR-u da uspješno realizira svoju misiju, da ona prođe mirno i sigurno. "U nadležnosti Predsjedništva BiH je područje odbrane, tako da možete računati na našu podršku kao vrhovnog komandanta Oružanih snaga BiH" istakao je predsjedavajući Komšić.

"Danas imamo jedan važan zadatak, čuvanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini . EUFOR ima značajnu ulogu u tome,“ kazao je član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić. Prema njegovim riječima posebno je važno ostvarivati punu saradnju između EUFOR-a i institucija Bosne i Hercegovine.

"Misija EUFOR-a je održavati sigurno i stabilno okruženje.Obraćamo pažnju na sve informacije jer nam je cilj da naša misija bude uspješna" kazao je general-major Ignacio Martin Villalain,komandant EUFOR-a. On je istakao da je jedan od njegovih prioriteta održavanje stabilnosti u BiH i da će EUFOR izvršiti svoju misiju .

Prema riječima predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, situacija oko Kosova komplikuje situaciju u regionu a Predsjedništvo BiH "posmatra šta se dešava i ne želi da zbivanja u vezi sa Kosovom imaju uticaj na BiH".