BiH
0

Predsjedništvo BiH primilo Gordana Jandrokovića

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović primili su delegaciju Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske predvođenu ministrom Gordanom Jandrokovićem.

"Bosna i Hercegovina i Hrvatska su dvije susjedne i prijateljske zemlje. Vaša posjeta je značajan korak naprijed, kada su u pitanju bilateralni odnosi i rješavanje otvorenih pitanja između dvije države“ rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Prema njegovim riječima Hrvatska je zemlja koja ubrzano ide ka Evropskoj uniji i NATO-u a BiH može učiti na hrvatskim iskustvima.

“U Bosni i Hercegovini je specifična situacija, zbog koje naš put u Europu ide nekada sporije, nekada brže.Imamo ciljeve koje ne dovodimo u pitanje – ulazak u Europsku uniju i NATO„ istakao je predsjedavajući Komšić.

"Moja prva posjeta kao ministra vanjskih poslova susjednoj zemlji Bosni i Hercegovini je znak da držimo do odnosa sa BiH. Želimo produbiti dobrosusjedske odnose i želimo razinu suradnje koja će biti primjer drugim zemljama „ kazao je hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković. On je dodao da su brojna pitanja između dvije zemlje već riješena te da, kako je rekao, ima dosta bilateralnih ugovora koji se mogu ratificirati. Iskazao je spremnost Hrvatske da se što prije sastane Međudržavno vijeće.

Ministar Jandroković je naglasio da će Hrvatska pojačati savjetodavnu ulogu jer sa BiH želi surađivati na području euroatlantskih integracija.

"Politika Hrvatske je da ulaskom u Europsku uniju želimo biti poveznica između EU i jugoistočne Europe jer je naš interes stabilna i mirna regija i susjedstvo", rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova.

Član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić je kazao kako je obradovan činjenicom da je ministar Jandroković prvo posjetio Bosnu i Hercegovinu. „Mi smatramo da je napredak Hrvatske, ali i svake zemlje u regionu, na putu ka Europskoj uniji dobitak za Bosnu i Hercegovinu. U Europi se stabilnost potiče integracijom. Mi proces trebamo ubrzati “istakao je član Predsjedništva BiH dr. Silajdžić.

"Odnosi između BiH i Hrvatske se mogu unaprijediti i sva pitanja možemo rješavati. BiH treba pomoć na putu ka Evropi i zahvaljujem Hrvatskoj, koja ima iskustvo u tom procesu, na ponuđenoj podršci", rekao je član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Na sastanku je bilo riječi i o situaciji u regionu i zbivanjima oko Kosova.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je kazao da je za BiH vrlo važno da postoji politička stabilnost u regionu. Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković je rekao da će Hrvatska, kada je u pitanju Kosovo, slijediti politiku Evropske unije.