BiH
0

Predsjedništvo BiH primilo delegaciju decertificiranih policajaca iz FBiH i RS-a

FENA
Delegaciju decertificiranih policajaca iz Federacije BiH i Republike Srpske na njihov zahtjev jutros su primili članovi Predsjedništva BiH.

„Predsjedništvo BiH je primilo delegaciju decertificiranih policajaca ukoliko je to pravi izraz, jer podsjećam vas, radi se o ljudima koji nisu dobili certifikat, prema tome nisu mogli ni biti decertificirani. U svakom slučaju, radi se o velikom broju ljudi kojima su uskraćena osnovna životna prava“, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović na pres-konferenciji nakon sjednice Predsjedništva BiH.

Prema njegovim riječima, članovi Predsjedništva su zamolili decertificirane policajce da prestanu sa štrajkom glađu, jer je jedan broj njih životno ugrožen i rekli im da će sve što je u nadležnosti Predsjedništva BiH zvanično, a i nezvanično preduzeti da se to pitanje riješi.

„Nismo zbog sjednice Predsjedništva uspjeli napravi kvalitetan kontakt s OHR-om i Savjetom ministara, jer predsjedavajućeg Savjeta ministara trenutno nema, a očito, iako to ne možemo potpuno potvrditi, mnogo toga zavisi od njegovog stava“, kazao je Radmanović.

To je, po našem mišljenju, istaknuo je on, jedno životno pitanje građana BiH bez obzira na to odakle su i gdje se nalaze.

„Svi političari su dužni da vode računa o građanima, jer nas i biraju da bismo obezbijedili bolje uslove života, a ne nekoga maltretirali. Učinit ćemo u narednim danima sve što budemo mogli da se tim ljudima obezbijede osnovna ljudska prava i da spriječimo eventualnu tragediju“, kazao je Radmanović.

Decertificirani policajci od ponedjeljka navečer štrajkuju glađu, zahtijevajući reviziju certifikacijskog procesa koji je IPTF uradio 2002. godine.