BiH
0

Predsjedništvo BiH o šefovima Oružanih snaga

FENA
Predsjedništvo BiH će u srijedu na sjednici u Sarajevu razmotriti Prijedlog odluke o imenovanju dva šefa dijela kontingenta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Operaciji podrške miru Snage međunarodne sigurnosne pomoći u Islamskoj Republici Afganistan.

Osim toga, kako je najavljeno, Predsjedništvo BiH na predloženom dnevnom redu ima poziv za učešće na 22. sesiji Igmanske inicijative Evropska perspektiva i stabilnost regije u Beogradu, 14. oktobra, kao i za Deveti UNESCO Regionalni summit šefova država Jugoistočne Evrope, u Požarevcu (arheološko nalazište Viminacium), 2. septembra.

Također, Predsjedništvo BiH bi trebalo da razmotri niz međunarodnih ugovora, među kojima su Prijedlog odluke o prihvatanju sporazuma i određivanje potpisnika za Sporazum o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Komisije Evropskih zajednica u vezi s višekorisničkim programom za Tempus u sklopu IPA komponente "Pomoć u tranziciji i izgradnji institucija za 2010. godinu", te Sporazum o grantu između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke u sklopu Državnog programa IPA 2009 za Bosnu i Hercegovinu - Poboljšanje infrastrukture regionalne osnovne transportne mreže u BiH - željeznički transport.

Predsjedništvo će razmotriti i Prijedlog odluke o ratifikaciji Izmjene i dopune Ugovora broj 1. za Ugovor o zajmu od 9. decembra 2005. (regionalni željeznički projekat) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i Ugovora o garanciji za zajam za Sarajevski aerodrom između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj.