BiH
0

Predsjedništvo BiH o pripremama pred dolazak predsjednika Irana

NINA
Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici razmatralo kakve se sve pripreme trebaju napraviti pred posjetu predsjednika Republike Iran Bosni i Hercegovini.

Članovi Predsjedništva Paravac, Tihić i Čović su usvojili radnu platformu za posjetu planiranu za 8.-10. mart. "Naša delegacija je polovinom maja prošle godine bila u posjeti Iranu. S Predsjedništvom je putovala i jedna privredna delegacija, tako očekujemo da će u Sarajevo doputovati visoka delegacija Irana iz političkog i privrednog života", kazao je na konferenciji za novinare, održanoj nakon sjednice, predsjedavajući Predsjedništva Paravac.

Prilikom posjete iranskog predsjednika potpisat će se dva sporazuma. Riječ je o sporazumima o odbrani odnosno sigurnosti i o carinskom poslovanju. Sporazum o sigurnosti će obuhvatiti saradnju dviju zemalja u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i trgovine ljudima. S druge strane, prema Paravčevim riječima, sporazumom o carinskom poslovanju će još više unaprijediti ekonomski odnosi dviju zemalja, koji su u usponu.