BiH
0

Predsjedništvo BiH o angažiranju vojnih policajaca u Afganistanu

FENA
Predsjedništvo BiH je na 21. hitnoj sjednici u Sarajevu primilo k znanju Informaciju Ministarstva odbrane BiH o mogućem angažiranju jedinice Oružanih snaga BiH u misiji Snage međunarodne sigurnosne pomoći ISAF u Afganistanu.

Predsjedništvo BiH dalo je načelnu suglasnost za zajedničko angažiranje jedinice vojne policije od 26 pripadnika, s Nacionalnom gardom države Maryland, u navedenoj misiji.

Također, data je ovlast ministru odbrane BiH da uputi pismo namjere Ministarstvu odbrane SAD-a o spremnosti BiH da u misiju ISAF uputi jedinicu od 26 pripadnika vojne policije OSBiH nakon što bude provedena zakonom propisana procedura.

Zaduženo je Vijeće ministara BiH da dostavi Predsjedništvu BiH Ocjenu opravdanosti sudjelovanja jedinice vojne policije iz sastava OSBiH u misiji ISAF.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici, također, donijelo Odluku o utvrđivanju liste kandidata za izbor suca uime BiH u Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Zaduženo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH da putem Sekretarijata Vijeća Evrope ovu odluku sa životopisima kandidata dostavi Savjetodavnom panelu eksperata za kandidate za izbor sudaca Evropskog suda za ljudska prava, na postupak, saopćeno je iz Pres-službe Predsjedništva BiH.