{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predsjedništvo BiH nije prihvatilo Nacrt budžeta

F
22.1.2008. u 17:14
0
0
Predsjedništvo BiH nije prihvatilo Nacrt budžeta
0
Predsjedništvo BiH nije prihvatilo Nacrt budžeta
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije prihvatilo danas Nacrt budžeta institucija BiH kakav je dostavljen od Vijeća ministara BiH.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je na pres-konferenciji, održanoj danas nakon hitne sjednice ovog državnog tijela, da su protiv ovakvog budžeta bili član Predsjedništva Haris Silajdžić i on, a da je član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović bio uzdržan.

Tako je Nacrt zakona o budžetu institucija BiH Predsjedništvo BiH drugi put vratilo Vijeću ministara BiH „na korekciju“.

Riječ je o nacrtu budžeta za 2008. koji je Vijeće ministara BiH utvrdilo 17. januara u visini od 1.186.357.560 KM. Do tog iznosa Vijeće je došlo kada mu je 10. januara Predsjedništvo BiH uputilo na „korekciju“ projektirani budžet od 1.191.357.560 KM, tražeći da se na taj nacrt razmotre primjedbe trojice članova Predsjedništva. Budžet umanjen za pet miliona KM Vijeće je dobilo linearnim smanjenjem materijalnih troškova svih budžetskih korisnika za 2,7 posto.

Protiv tog „korigiranog budžeta“ danas su bili član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i predsjedavajući Željko Komšić, dok je član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović bio „uzdržan“. I ovaj put su njihove primjedbe bile iste kao i na prethodnoj sjednici Predsjedništva.

„Zapravo, Vijeće ministara je djelomično usvojilo primjedbu Radmanovića s prošle sjednice i efektivno smanjilo budžet, odnosno zahvatanje para s jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje – za 35 miliona KM - pokušalo to kompenzirati prihodom koji ostvaruje Centralna banka“, kazao je Komšić na pres-konferenciji održanoj nakon vanredne sjednice ovog državnog tijela.

Nisu uvažene primjedba Harisa Silajdžića koja se ticala izdvajanja novca za povratak, kao ni primjedba Željka Komšića da se na stavci „Ministarstvo civilnih poslova“ otvori pozicija ulaganja u nauku, kulturu, tehnologiju i razvoj, kao ni u poljoprivredu.

Nacrt će ponovno biti vraćen Vijeću ministara BiH, a taj zaključak je Predsjedništvo BiH, za razliku od prethodne sjednice, ovaj put donijelo glasanjem.

„Primjedbe su ponovljene i sada se čeka šta će Vijeće ministara uraditi“, kazao je Komšić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: