{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predsjedništvo BiH liderima stranaka: Dogovorite se

S
17.7.2011. u 13:25
0
49
Predsjedništvo BiH liderima stranaka: Dogovorite se
0
Predsjedništvo BiH liderima stranaka: Dogovorite se
Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH
Predsjedništvo BiH uputilo je pismo vođama političkih stranaka koje imaju zastupnike u Zastupničkom domu PSBiH.
U pismu je obrazložen način na koji će Predsjedništvo BiH postupiti prilikom odabira mandatara za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Još jednom je od političkih stranaka i njihovih vođa zatraženo da se rješavanju ovoga problema priđe s maksimalnom ozbiljnošću i što žurnije.

U pismu je navedeno: "S obzirom da predloženi kandidat za predsjedatelja Vijeća ministara BiH dr. Slavo Kukić nije dobio potrebnu parlamentarnu većinu, koja bi ga potvrdila na toj dužnosti, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, svjesno svoje zakonske obaveze da, u skladu s člankom 11. stav 1. Zakona o Vijeću ministara u roku od osam dana ponudi ime drugog mandatara, poziva lidere i rukovodstvo političkih stranaka da odlučno reaguju i nađu rješenje za izbor novog predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Imajući u vidu činjenicu da još ne postoji dogovor političkih stranaka koje imaju zastupnike u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o parlamentarnoj većini, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ostaje pri stavu da je rješenje za nastalu situaciju da kandidat ili kandidati za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine imaju podršku 22 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u koju su uključene entitetske većine.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine traži od vođa političkih stranaka koje imaju zastupnike u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine da samostalno ili koaliranjem s drugim političkim strankama predlože kandidata ili kandidate koji imaju takav kapacitet. Uz prijedlog treba dostaviti potpise 22 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koje će uključiti entitetske većine, čime će se smatrati da su ispunjeni uslovi za formalnu kandidaturu.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine će prihvatiti takvu inicijativu političke stranke ili koalicije stranaka i imenovati novog predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, te poslati Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine na potvrđivanje.

Vodeći računa o činjenici da postoji zakonski rok u kojemu treba biti dostavljeno ime novog kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine traži da se poštuje ovaj rok.

Smatrajući da je krajnje vrijeme da se prevaziđe politički zastoj u oformljenju izvršne vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, te krene u rješavanje ozbiljnih i nagomilanih pitanja koja su od sudbinskog značaja za budućnost zemlje, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine poziva vođe i rukovodstva političkih stranaka da pokažu političku odgovornost za oformljenje novog Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, navodi se u saopštenju za javnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: