Susret u Sarajevu
0

Predsjedništvo BiH i politički direktori Višegradske grupe

FENA
Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su danas u Sarajevu s delegacijom Višegradske grupe, koju je predvodio Witold Soblokow, politički direktor u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Poljske, koja trenutno predsjedava ovom grupom.

U delegaciji su bili i politički direktori iz MVP-a članica Višegradske grupe, Češke, Mađarske i Slovačke, ambasadori zemalja članica Grupe i zamjenik političkog direktora MVP-a Velike Britanije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je zahvalio zemljama članicama Višegradske grupe za podršku koju pružaju BiH na putu ka Evropskoj uniji. On je istakao da postoji nedostatak interesa pojedinih zemalja za BiH, te kazao da BiH želi da se reformiše i da uđe u Evropu ali da, kako je rekao, na tom putu ne pomažu generalizacija i neutralnost međunarodne zajednice.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je kazao da je došlo vrijeme da se otvorenije govori o tome kako da se riješe problemi u BiH i kako da se ispune uslovi iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Prema njegovim riječima, odgovornost za postojeće stanje ne snosi samo BiH, nego se krivci trebaju tražiti i u međunarodnoj zajednici. On je istakao da međunarodna zajednica treba u BiH biti sa savjetodavnim, a ne naredbodavnim ovlaštenjima.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je rekao da zemlje članice Višegradske grupe pokazuju više razumijevanja i senzibiliteta za BiH od nekih drugih zemalja. On je istakao da cijeni interes zemalja članica Višegradske grupe i njihovu prijateljsku podršku.

Politički direktor u MVP Republike Poljske Witold Soblokow je, uime delegacije, iskazao podršku Višegradske grupe Bosni i Hercegovini na putu ka EU, te kazao kako cijene napredak koji je napravljen i reforme koje su poduzete. Iskazao je nadu da će se tim putem nastaviti jer je, kako je istakao, proces pridruživanja BiH u EU nepovratan. Naglasio je da se ubrzanje na putu ka EU ne smije izgubiti i da je ovo pravo vrijeme da se prevaziđu razlike. Kazao je da Višegradska grupa želi pomoći BiH da prođe lakše proces pridruživanja, ali da BiH sama treba da ide u reforme, naročito ustavne.

Glavni direktor u MVP Češke Republike Peter Burianek je, iskazavši podršku BiH na putu ka EU, istakao da će BiH biti jedan od prioriteta tokom češkog predsjedavanja EU u prvoj polovini naredne godine, te rekao da će raditi i na rješavanju konkretnih pitanja, poput viznog režima.

Zamjenik političkog direktora MVP Velike Britanije Paul Williams je iskazao podršku BiH na putu ka EU, ali i izrazio zabrinutost zbog napretka koji BiH ostvaruje, te je zamolio predstavnike političkih stranaka da se odmaknu od etničke i nacionalne retorike koja, kako je rekao, ruši Daytonski sporazum, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.