BiH
0

Predsjedništvo BiH donijelo Odluku o uništavanju municije i minsko-eksplozivnih sredstava OSBiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo ja danas Odluku o uništavanju municije i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga BiH.

Zadužilo je Ministarstvo odbrane BiH da u okviru propisanih procedura, implementacijom međunarodnih sporazuma, ugovora i odluka prihvaćenih od nadležnih institucija BiH, uništi sve količine neispravne municije, koja je kao takva identifikovana nakon izvršenih kontrolno-tehničkih pregleda na lokacijama "Car Dušan" Rudo, "Krčmarice" Banja Luka, "Kozlovac" Tuzla, "Krupa" Hadžići, "Baćevići" Mostar, "Duži" Trebinje, "Blažuj" Sarajevo.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici primilo k znanju Izvještaj o radu Ministarstva odbrane BiH za 2015. godinu i zadužilo Ministarstvo odbrane BiH da intenzivira uništavanje neispravne i nestabilne municije i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga BiH.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Informaciju o posjeti delegacije Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH Republici Makedoniji, od 24. do 26. februara 2016. godine.

Predsjedništvo BiH odobrilo je privremenu primjenu Sporazuma o Fondu zemalja Zapadnog Balkana do njegovog stupanja na snagu. Data je saglasnost Ministarstvu vanjskih poslova BiH da, u saradnji s NATO-om, organizuje međunarodnu konferenciju o evroatlantskim perspektivama zemalja Zapadnog Balkana i izazovima migracija za zemlje Zapadnog Balkana.

Donesene su i odluke o prihvatanju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Makedonije o kolokaciji diplomatsko-konzularnih predstavništava, i Protokola između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije o implementaciji Sporazuma između Evropske zajednice i Bosne i Hercegovine o readmisiji osoba koje borave bez dozvole.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pristupanju Bosne i Hercegovine Protokolu o strateškoj procjeni okoline (SEA protokol) uz Konvenciju o procjeni uticaja na okolinu preko državnih granica (ESPOO konvencija), i Odluku o pristupanju Bosne i Hercegovine Sporazumu između Evropske komisije i Vlade Republike Srbije o Programu aktivnosti prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina za 2014. godinu.

Na sjednici su donesene i odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Dodatnog protokola 5 Sporazuma o izmjeni i pristupanju Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini, i Ugovora o izmjenama i dopunama Ugovora o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje Protokola o pravnoj saradnji između Ministarstva pravde BiH i Ministarstva pravde Države Katar, i Memoranduma o saradnji između Ministarstva pravde BiH i Ministarstva pravde Republike Kazahstan.

Predsjedništvo BiH je ratifikovalo Nota sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Savezne Republike Njemačke o prihvatanju projekta tehničke saradnje za period 2008.-2012. godine, Protokol između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Grčke o provođenju Sporazuma između Evropske zajednice i Bosne i Hercegovine o readmisiji osoba koje borave bez dozvole, i Ugovor o zajmu (Projekat regionalnog vodovoda Plava voda) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.