BiH
0

Predsjedništvo BiH donijelo odluku o prihvatanju SSP-a, za potpisnika ovlašten Špirić

FENA
Predsjedništvo BiH donijelo je danas Odluku o prihvatanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Evropskom unijom i Privremenog sporazuma između EU i BiH te kao potpisnika ovlastilo predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikolu Špirića.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je na konferenciji za novinare organiziranoj nakon sjednice istakao da su članovi Predsjedništva BiH razgovarali i o delegaciji koja će 16. juna u Luxemburgu prisustvovati potpisivanju SSP-a s EU.

"Potpisivanje SSP-a jeste važan trenutak za BiH ali to ne znači da u Luxemburgu treba da bude ogroman broj zvaničnika iz BiH. Predsjedništvo BiH sugeriše svima koji odlučuju o tome da se ponašaju racionalno i u skladu s mogućnostima BiH", kazao je Radmanović.

Uime Predsjedništva BiH u Luxemburg će otputovati predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

Predsjedništvo je danas prvi put razmatralo platformu o obavještajno-sigurnosnoj politici i usvojilo je s ocjenom da se ubuduće platforma treba usvojiti početkom a ne sredinom godine, objasnio je Radmanović.

Na sjednici je utvrđen termin posjete Predsjedništva BiH Republici Albaniji koja će biti realizirana 17. i 18. juna, a prihvaćen je i poziv Republike Turske za posjetu u septembru.

Prihvaćen je i poziv Republike Francuske upućen predsjedavajućem Predsjedništva BiH za sudjelovanje na 1. samitu Mediteranske unije 13. jula.