BiH
0

Predsjedništvo BiH danas raspravlja o budžetu?

SRNA
Predsjedništvo BiH danas bi u Sarajevu trebalo da održi sastanak, rekao je Srni Damir Bećirević, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komišića.

Prema Bećirevićevim riječima, moguće je da članovi Predsjedništva razgovaraju o pitanju budžeta BiH za 2011. godinu.

   Parlamentarna skupština BiH odobrila je na isteku prošle godine budžet BiH za 2011. godinu, uz zaključak da Predsjedništvo BiH u toku ove sedmice formalno sačini Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2011, kako bi on bio objavljen u Službenom glasniku BiH.

   Bećirević je dodao da Predsjedništvu BiH još nije stigla potvrda iz Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ispunjava li kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda potrebne uslove.

   "Potvrda od Centralne izborne komisije (CIK) stigla je prije Nove godine, a da bi prijedlog za predsjedavajućeg bio upućen parlamentu BiH potrebno je da stigne i pozitivan odgovor od SIPA-e", podsjetio je Bećirević.

   Sastanak tročlanog Predsjedništva BiH trebalo bi da bude održan u Sarajevu u popodnevnim satima.

   Nakon postignutog međustranačkog dogovora, prema kojem je HDZ BiH pripalo mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara, ova stranka predložila je Predsjedništvu BiH Bevandu za kandidata.
   Predsjedništvo je u četvrtak, 30. decembra, SIPA-i i CIK-u uputilo zahtjev da izvrše zakonom propisanu provjeru, a rok za ove aktivnosti je osam dana.