BiH
63

Predsjedništvo BiH danas o reviziji presude po tužbi protiv Srbije

Piše: Er. M.
Čović, Ivanić i Izetbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Čović, Ivanić i Izetbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić sazvao je vanrednu sjednicu kolektivnih šefova države sa samo jednom tačkom dnevnog reda: "Pоdnоšеnjе zаhtјеvа zа rеviziјu prеsudе Меđunаrоdnоm sudu prаvdе u Hаgu u slučајu Bоsnе i Hеrcеgоvinе prоtiv Srbiје".

Još uvijek nije poznato da li će se na sjednicu, koja bi trebalo da počne u 12 sati, odazvati članovi Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Ivanić je nakon zakazivanja sjednice rekao da s Izetbegovićem i Čovićem ne planira razgovarati o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije, već o pojavi paralelnih struktura u BiH.

Kako kaže, ova sjednica je posljednji pokušaj da se stvari vrate u legalne institucije i da se izbjegne vaninstitucionalno djelovanje. Paralelizam je objasnio na način da u BiH, prema njegovom mišljenju, postoji jedna "paralelna struktura" okupljena oko Izetbegovića, koja je privatizovala bh. institucije.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najavio je da se neće odazvati ukoliko Ivanić ne definiše sjednicu na pravi način, a prema svim dostupnim informacijama, vanredna sjednica Predsjedništva BiH neće ni na koji način utjecati na predaju zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Naime, agent BiH u Međunarodnom sudu pravde u Hagu Sakib Softić je zajedno sa Izetbegovićevim savjetnikom za pravna pitanja Dževadom Mahmutovićem u srijedu otputovao u Holandiju gdje će u petak predati zahtjev za reviziju presude.

Podsjećamo, BiH je 1993. godine podnijela tužbu zbog genocida protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) Međunarodnom sudu pravde u Hagu, najvišoj sudskoj instanci u sistemu Ujedinjenih naroda.

Presuda je donesena 26. februara 2007. godine, a tada je ICJ utvrdio da je genocid počinjen u Srebrenici, ali ne i u drugim bh. općinama, isključivši pritom odgovornost Srbije za počinjenje genocida.

Sud je samo utvrdio propuste Srbije u sprečavanju i kažnjavanju genocida.