{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predsjedništvo BiH bez konsenzusa

F
13.2.2008. u 17:33
0
0
Predsjedništvo BiH bez konsenzusa
0
Predsjedništvo BiH bez konsenzusa
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije postiglo na današnjoj sjednici konsenzus u vezi s trima tačkama dnevnog reda i one su automatizmom ostale za narednu sjednicu ovog tijela kada će biti i "konačne“.
Konsenzusa nije bilo u raspravi o ugovoru o dvojnom državljanstvu između BiH i Republike Hrvatske te prijedlozima člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžić da se Vijeću sigurnosti UN-a uputi zahtjev za poduzimanje mjera za provođenje presude Međunarodnog suda pravde u Haagu i da Predsjedništvo BiH donese odluku kojom se upućuje zahtjev da arhiva Međunarodnog krivičnog suda u Haagu bude smještena u BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je kazao da su on i član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović bili "za“, što se tiče ugovora o dvojnom državljanstvu između BiH i Hrvatske, dok je član Predsjedništva Haris Silajdžić bio "protiv“. Što se tiče Silajdžićevih dvaju prijedloga, Vijeću UN-a i vezano za premještanje haškog arhiva, "za“ je bio i Komšić, a „protiv“ Radmanović.

O ovim tačkama će se odlučiti na sljedećoj sjednici Predsjedništva BiH. Prema Poslovniku, ako nema konsenzusa o pitanjima koja se tiču vanjske politike i odbrane, onda ostaju za sljedeću sjednicu Predsjedništva BiH.

Željko Komšić je svoje "za“ obrazložio novinarima riječima da je, ako već postoji presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu da su prekršene odredbe Konvencije o genocidu i nisu ispoštovani zaključci presude, Vijeće sigurnosti UN-a organ kome se država tada obraća.

"Logičnim mi se čini i da arhiv Međunarodnog krivičnog suda u Haagu bude smješten u BiH, jer se najveći broj predmeta u Haagu tiče zločina počinjenih u BiH, a i većina arhiva potiče iz ove države“, kazao je Komšić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: