BiH
0

Predsjedništvo BiH bez konsenzusa

FENA
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije postiglo na današnjoj sjednici konsenzus u vezi s trima tačkama dnevnog reda i one su automatizmom ostale za narednu sjednicu ovog tijela kada će biti i "konačne“.

Konsenzusa nije bilo u raspravi o ugovoru o dvojnom državljanstvu između BiH i Republike Hrvatske te prijedlozima člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžić da se Vijeću sigurnosti UN-a uputi zahtjev za poduzimanje mjera za provođenje presude Međunarodnog suda pravde u Haagu i da Predsjedništvo BiH donese odluku kojom se upućuje zahtjev da arhiva Međunarodnog krivičnog suda u Haagu bude smještena u BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je kazao da su on i član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović bili "za“, što se tiče ugovora o dvojnom državljanstvu između BiH i Hrvatske, dok je član Predsjedništva Haris Silajdžić bio "protiv“. Što se tiče Silajdžićevih dvaju prijedloga, Vijeću UN-a i vezano za premještanje haškog arhiva, "za“ je bio i Komšić, a „protiv“ Radmanović.

O ovim tačkama će se odlučiti na sljedećoj sjednici Predsjedništva BiH. Prema Poslovniku, ako nema konsenzusa o pitanjima koja se tiču vanjske politike i odbrane, onda ostaju za sljedeću sjednicu Predsjedništva BiH.

Željko Komšić je svoje "za“ obrazložio novinarima riječima da je, ako već postoji presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu da su prekršene odredbe Konvencije o genocidu i nisu ispoštovani zaključci presude, Vijeće sigurnosti UN-a organ kome se država tada obraća.

"Logičnim mi se čini i da arhiv Međunarodnog krivičnog suda u Haagu bude smješten u BiH, jer se najveći broj predmeta u Haagu tiče zločina počinjenih u BiH, a i većina arhiva potiče iz ove države“, kazao je Komšić.