BiH
0

Predsjednik Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u Bruxellesu

FENA
U suorganizaciji Europskog parlamenta i Državnog zbora Republike Slovenije, u Europskom parlamentu u Bruxellesu organiziran je zajednički parlamentarni sastanak predstavnika parlamenata Zapadnog Balkana s predstavnicima Europskog parlamenta.

Na sastanku su, uz predstavnike Europskog parlamenta, sudjelovali predstavnici parlamenta Bosne i Hercegovine, Albanije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Turske.

Kako je danas priopćeno iz HDZ-a BiH, parlamentarno izaslanstvo Bosne i Hercegovine predvodio je predsjednik Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i zamjenik predsjednika HDZ BiH Niko Lozančić, a sudjelovao je i Mladen Ivanić, zamjenik predsjednika Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

U okviru plenarnog zasjedanja, sudionicima su se obratili Hans-Gert Pottering, predsjednik Europskog parlamenta, France Cukjati, predsjednik Državnog zbora Republike Slovenije, koja trenutno predsjedava EU, te Olli Rehn, povjerenik Europske Unije za proširenje i Erhard Busek, posebni koordinator Pakta za stabilnost za JI Europu.

U ovom dijelu zasjedanja, posebno afirmativne ocijene o napretku u Bosni Hercegovini u procesu EU integracija istaknuo je povjerenik Olli Rehn.

U predstavljanju stanja u Bosni i Hercegovini i postignutog napretka predsjednik Lozančić je, između ostalog, istaknuo:‘’Ovo su veliki dani za Bosnu i Hercegovinu, sve njezine narode i građane. Naša su očekivanja velika, kako od ovog zasjedanja, današnjih započetih pregovora o viznim olakšicama, tako i od narednih nekoliko dana, kada očekujemo potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom Unijom.

Lozančić je podsjetio na konkretne reformske korake Bosne i Hercegovine te ponovio opredijeljenost Bosne i Hercegovine i svih njezinih naroda i građana Europskoj uniji, kao i da je najveći prioritet Bosne i Hercegovine ulazak u potpuno članstvo EU. Naglasio je ulogu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na tom putu.

‘’Iz svega navedenoga, jasno je da su sve države Zapadnog Balkana napravile značajan napredak u procesu europskih integracija. Snažna opredijeljenost za europske i euroatlantske integracije značajno je doprinijela i unutarnjim reformama svake države pa tako i Bosne i Hercegovine, kazao je Lozančić.

U okviru radne grupe: Sigurnost i pravosuđe, integracija i vizna politika, predsjednik Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine se snažno založio i apelirao na članove EU parlamenta da u što skorije vrijeme potpuno ukinu vize za zemlje Zapadnog Balkana.

Istaknuo je da ne postoji opravdan razlog za ovakav vizni režim, te da ovakav kakav jest proizvodi protueuropsko raspoloženje u zemljama na koje se odnosi, te umjesto sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta pridonosi frustracijama i ograničava slobodu kretanja za oko 20 milijuna stanovnika, stoji u priopćenju.