Nakon podignute optužnice
3

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec posjetio KPZ Sarajevo i pritvorenika Marka Trifkovića

Klix.ba
Foto: Sud BiH
Foto: Sud BiH
Predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec posjetio je jučer Kazneno-popravni zavod poluotvorenog tipa Sarajevo.
Sud BiH je, kako je to saopćeno, opredijeljen za međuinstitucionalnu saradnju, kroz razvijanje dijaloga u cilju poboljšanja vršenja svojih nadležnosti i nadležnosti partnerskih institucija, u skladu sa zakonom.

"Predsjednik Suda BiH je posjetio KPZ Sarajevo gdje ga je na radnom sastanku ugostio direktor Faruk Zubčević. Tokom posjete obišli su prostorije i sektore Zavoda u kojima su unaprijeđeni sigurnosni, tehnički i kadrovski nivoi zaštite, opremljenosti i profesionaliziranja službenika", stoji u saopćenju Suda BiH.

Predsjednik Suda se interesovao za mjere zaštite i sigurnosti, posebno kada je riječ o pritvorenim osobama po odlukama Suda BiH.

"Direktor Zubčević je predsjednika informisao o stanju u zavodu, statusu osoba koje se tu nalaze po odlukama Suda BiH i mjerama koje su poduzete u cilju unapređenja važnih segmenata u infrastrukturi. Sagovornici su istakli dobru dosadašnju saradnju i komunikaciju te se snažno opredijelili za daljnji razvoj i efikasnost", navodi se u saopćenju.

U drugom dijelu posjete predsjednik suda i direktor zavoda su sa saradnicima obišli renovirane pritvorske ćelije, videocentar iz kojeg se pomoću više od 100 kamera kontrolišu unutrašnjost i okolina zavoda, zdravstvenu službu te sobu za posebne kategorije rizičnih zatvorenika i pritvorenika, kojima je neophodno osigurati boravak u skladu sa standardima.

"Predsjednik suda se posebno interesovao za kontrolu ulaska i kretanja po zavodu, o čemu su mu prezentovani savremeni sistemi za nadzor od ulaznog podesta s maksimalnim nivoom fizičke i informatičke opremljenosti, vanjski i unutrašnji perimetri te različiti senzori koji kontrolišu kretanje, kako djelatnika Zavoda tako i posjetilaca. Predsjednik Suda je ocijenio značajno unaprijeđenim sisteme sigurnosti, zaštite i opremljenosti", saopćeno je.



Na kraju posjete predsjednik suda je, u skladu sa članom 146. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, posjetio optuženog koji mjeru pritvora izdržava u KPZ-u Sarajevo po odluci Suda BiH.

Saznajemo da je riječ o Marku Trifkoviću Žižanu.