Nakon nalaza inspekcije
36

Predsjednik SPUS-a: Trudit ćemo se otkloniti sve eventualne nedostatke

Klix.ba
Nakon što je objavljena informacija da je kantonalna inspekcija za visoko obrazovanje pronašla određene nepravilnosti u radu SPUS-a u vezi s nedavno održanom skupštinom ovog udruženja, aktuelni predsjednik SPUS-a Hamza Vahdin El-Din je reagirao navodeći kako će se truditi ispraviti sve eventualne nedostatke.

"Skupština je provedena i Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu radi po Statutu SPUS-a koji je jednoglasno prihvaćen od Skupštine. Statut je također prihvatilo i Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo i kao takav je deponovan u datom ministarstvu. Dakle, SPUS radi prema Statutu, a ne prema zakonima, jer je Statut provedbeni akt i akt prema kojem postupa SPUS, prema kojem je u konačnici i provedena Skupština", naveo je Hamza Vahid El-Din.

On dodaje kako je Izborna skupština SPUS-a provedena i da su rezultati već implementirani. El-Din govori kako SPUS već ima dogovorenu saradnju s Vladom KS na konkretnim aktivnostima, a također ističe da je većina udruženja pod okriljem SPUS-a i dalje na okupu. El-Din dodaje da su se njihovom radu pridružila i neka udruženja koja trenutno rukovodstvo nisu podržala na spomenutoj skupštini.

"SPUS je osnovan prije donošenja Zakona o studentskom organizovanju na području Kantona Sarajevo, a tek je nakon insistiranja SPUS-a taj zakon donesen. Nakon toga Statut SPUS-a je usklađen s tim zakonom u onolikoj mjeri koliko je to bilo moguće u tom periodu i to je proces koji je u kontinuitetu. SPUS radi prema svim zakonima ove države, a kada je riječ o skupštinama i izborima u ostale organe, naš akt je Statut i Zakon o udruženjima i fondacijama FBiH, prema kojem smo uostalom i upisani u registar. Zakon o studentskom organizovanju na području Kantona Sarajevo nikada nije zaživio u praksi, SPUS se trudio sve stvari koje se nalaze u tom zakonu, a nema ih u Statutu, implementirati koliko god je to moguće", dodao je El-Din.

Predsjednik SPUS-a ponavlja još jednom da su započeli razgovore s Vladom KS u vezi s izmjenama tog zakona i stavljanja u njegove okvire. Na kraju govori da SPUS poštuje taj zakon dosta više nego druga udruženja koja nisu uskladila svoje statute s tim zakonom, dok je SPUS, kako navodi, jedini koji je to učinio.

"Naravno da ćemo se truditi otkloniti sve eventualne nedostatke nakon što dobijemo rješenje i vidimo šta je traženo od nas", zaključuje Hamza Vahdin El-Din, trenutni predsjednik SPUS-a.