Predsjednik Slovenije sa predstavnicima akademske zajednice

F
FENA
14.10.2008. u 11:18
0
0
Predsjednik Slovenije sa predstavnicima akademske zajednice
0
Predsjednik Slovenije sa predstavnicima akademske zajednice
Predsjednik Republike Slovenije Danilo Türk susreo se danas na Fakultetu političkih nauka (FPN) s predstavnicima Univerziteta u Sarajevu.
Domaćin predsjedniku Türku , njegovim saradnicima te ambasadorici Slovenije u BiH Nataši Vodušek bio je dekan FPN-a Mirko Pejanović.

Pejanović se u pozdravnom govoru osvrnuo na rad Fakulteta političkih nauka, saradnju koju ovaj fakultet ostvaruje sa srodnim fakultetima, između ostalih i s Fakultetom za družbene vede Univerze u Sloveniji.

Ukazao je na podršku koju Slovenija pruža BiH u procesu priključenja Evropskoj uniji i na korake koji su potrebni da BiH učini da bi se priključila EU, a tu su i ustavne promjene te izgradnja građanskog pluralizma.

Uime Univerziteta u Sarajevu predsjednika Slovenije pozdravio je i rektor Farik Čaklovica, koji je govorio o historijatu Univerziteta.

Predsjednik Slovenije Türk istakao je da je Republika Slovenija zainteresovana za saradnju s državama bivše Jugoslavije, tako su i veze Slovenije i BiH prijateljske, kada je riječ o ličnim vezama i kontaktima, tako i o institucionalnim i političkim vezama.

Obrazlažući zašto je od domaćina tražio da mu omoguće današnji susret na FPN-u istakao je da je neposredni povod posjeti ovom fakultetu i knjiga profesora Mirka Pejanovića "Politički razvitak BiH nakon Daytona".

Kako Türk ističe on je bio impresioniran analizama ponuđenim u knjizi prof. Pejanovića.

Predsjednik Slovenije istakao je da BiH i Slovenija imaju različite političke programe, da je pluralizam u BiH drugačiji nego u Sloveniji te da se ova dva modela ne mogu međusobno kopirati.

Kako ističe Türk, svako mora naći svoje rješenje. Naglasio je da u Sloveniji na BiH gledaju kao na evropsku državu.

U obraćanju ukazao je i na značaj intelektualnog angažmana i bogatstvo različitosti Bosne i Hercegovine, na koje treba gledati kao na vrijednosti.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Faruk Čaklovica i Mirko Pejanović su predsjedniku Slovenije uručili Zlatnu značku Univerziteta.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: