BiH
7

Predsjednik Slovenije Borut Pahor u Sarajevu dočekan uz najviše počasti

Anadolija
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor danas u popodnevnim satima počeo je dvodnevnu zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Pahora su uz najviše vojne počasti ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine dočekali predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Nebojša Radmanović.

Nakon ceremonije svečanog dočeka, Pahor je počeo tete-a-tete sastanak sa Izetbegovićem, Komšićem i Radmanovićem nakon kojeg će biti upriličen i sastanak delegacija dvije zemlje.

Po završetku sastanaka, koji se održavaju iza zatvorenih vrata, biće održana i zajednička konferencija za novinare predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika Slovenije.

Pahor će večeras, u 18 sati, u Narodnom pozorištu u Sarajevu primiti nagradu "Isa-beg Ishaković".

Zvaničnu posjetu BiH Pahor će nastaviti sutra, 4. juna, kada će se sastati sa članovima oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

Slovenački predsjednik bi sutra trebao posjetiti i Operativno-komunikacijski centar u Ministarstvu sigurnosti BiH, potom obići sarajevsku Vijećnicu i stari dio Sarajeva, te će se sastati sa predstavnicima EUFOR-a.