Zadovoljni rezultatima
186

Predsjednik SDP-a ZDK Senaid Begić: SDA očekuje težak zadatak, niko ne želi s njima u vlast

Piše: E. M.
Senaid Begić (Foto: E. M./Klix.ba)
Senaid Begić (Foto: E. M./Klix.ba)
Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a ZDK Senaid Begić u razgovoru za Klix.ba je kazao kako ova stranka kao alternativa u formiranju većine neće razmatrati matematičke koalicije te da je SDA u velikom problemu jer niko ne želi s njima formirati većinu.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, ali i kantonalni odbor Zeničko-dobojskog kantona zadovoljni su ostvarenim izbornim rezultatima na svim nivoima osim za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Broj zastupnika u Skupštini ZDK su povećali sa četiri na šest ili sedam, u Parlamentu FBiH umjesto dosadašnja dva imat će tri zastupnika, dok su na državnom parlamentu zadržali jedan mandat. Begić je u razgovoru za naš portal kazao kako je nekoliko faktora utjecalo na njihov loš rezultat u Zenici, ali da će raditi na tome u narednom periodu.

"Novi politički subjekti izraženi u Nezavisnom bloku koji je izvukao najveći broj glasova u Zenici i koji je pobjednik u ovom gradu te Snaga centra utjecali su na to da smo u Zenici osvojili manji broj glasova od onog koji smo očekivali", kazao je Begić.

Dodao je da o krizi vlasti i formiranju većine na nivou kantona moraju razmišljati stranke koje su osvojile najviše mandata, a to je u ovom slučaju Stranka demokratske akcije.

"Priču o krizi vlasti i formiranju vlasti ostavljamo relativnim pobjednicima, odnosno, Stranci demokratske akcije koja je osvojila najviše mandata. Oni trebaju biti prvi na potezu i ponuditi rješenje. Možda je još preuranjeno govoriti o tome, ali kada dobijemo zvanične rezultate, očekivati je od SDA da ponudi rješenja za formiranje vlasti. Mi nismo imali nikakve kontakte s drugim strankama", dodao je Begić.

Na pitanje s kim bi SDP mogao biti na kantonalnom nivou kazao je kako formiranje koalicija ide s nivoa skupština, gdje se biraju klubovi zastupnika, te da ga raduje da će imati multietnički klub u Skupštini ZDK.

"S obzirom na to da SDA sa svojim partnerom HDZ-om ima 13 zastupnika, a za matematičku većinu im treba 18, bit će im vrlo teško. Očekuje ih težak zadatak jer su svi rekli da s njima ne žele biti u vlasti, a ako oni ne ponude neko rješenje, mi ćemo kao drugorangirani po broju osvojenih mandata u ZDK ponuditi alternativu", izjavio je naš sagovornik.

Smatra kako je potpisani sporazum između Stranke demokratske aktivnosti (ASDA), Naroda i pravde (NiP), Nezavisnog bloka (NB) i Pokreta demokratske akcije (PDA) ozbiljan pristup.

"Drugačije je pričati s jednim takvim blokom, a drugačije s rascjepkanim blokom i svakom osobom posebno. Oni su poslali poruku ozbiljnog pristupa i rješenja problema i sa sedam mandata čine alternativu", pojasnio je Begić.

Na kraju je istakao kako ne žele prihvatiti parcijalna rješenja i da će sve krupne političke odluke SDP rješavati na organima stranke. Ako uđu u vlast neće nuditi rješenje na bazi matematičkih koalicija, već na bazi programa Plana 10 i programskih alternativa.