|

Predsjednik SDA Hrvatske Plenkoviću: Smijenite Del Vechia i prestanite tetošiti Čovića

Predsjednik SDA Hrvatske Plenkoviću: Smijenite Del Vechia i prestanite tetošiti Čovića
832
Klix.ba
10.1.2019. u 08:57
149
komentara
832

dijeljenja
Predsjednik SDA Hrvatske Plenkoviću: Smijenite Del Vechia i prestanite tetošiti Čovića Armin Hodžić (Foto: Screenshot)
Predsjednik Stranke demokratske akcije Hrvatske Armin Hodžić obratio se premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću povodom prisustva predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i ambasadora Hrvatske u BiH Ivana del Vechija na svečanosti povodom neustanovg Dana RS-a.
Hodžić smatra kako je Plenkovićeva obaveza smijeniti Del Vechia i preispitati saradnju sa čelnikom HDZ-a BiH.

"S obzirom na Vaše učestalo isticanje prijateljstva Hrvatske prema susjednoj BiH, ali i brige za hrvatski narod u BiH, pozivam Vas da smijenite ambasadora Hrvatske u BiH Ivana Del Vechia, te preispitate saradnju sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. Nadam se da Vas ne moram podsjećati kako je taj 'slavljeni' 9.januar bio početak genocida nad Bošnjacima u BiH i etničkog čišćenja Bošnjaka i Hrvata. Da stvar bude gora, na spomenutoj ceremoniji, odlikovan je i Slavko Lisica, čovjek koji je osuđen za počinjenje ratnih zločina u Hrvatskoj. Prisutnošću Čovića i Del Vechia toj protuustavnoj ceremoniji, nanesena je ogromna šteta ugledu Republike Hrvatske te su uvrijeđene sve žrtve Domovinskog rata, ali i sve žrtve etničkog čišćenja i genocida u BiH, počinjenog od strane VRS-a", kazao je Hodžić između ostalog u otvorenom pismu.

On smatra kako je Dodik čovjek koji veliča ratne zločince i moralne nakaze, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, zbog čijih su djelovanja stradavali i Hrvati, kako u Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini.

"Zbog svega navedenog, nadam se da gospodin Del Vechio već od danas više neće predstavljati Republiku Hrvatsku u BiH (ali ni bilo gdje drugdje), te da Dragan Čović više neće biti priman i tetošen od strane državnog vrha Republike Hrvatske, kao i da za njega više neće biti mjesta kraj Vas u ložama sportskih borilišta. Isto tako, duboko se nadam kako Vi prethodno niste bili upoznati sa namjerama Čovića i Del Vechia da prisustvuju protuustavnom veličanju početka etničkog čišćenja i genocida u BiH, odnosno, ako ste bili upoznati, da ste učinili sve što je u Vašoj moći da to spriječite. Toplo se nadam kako ćete zaštiti Hrvate u BiH od ovakvog štetnog djelovanja spomenutog dvojca, te da ćete ujedno spasiti ugled Republike Hrvatske, kako na domaćem, tako i na međunarodnom polju", zaključio je Hodžić.
Prijavi grešku


Komentari (149)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...