Diplomatski skandal
22

Predsjednik samoproglašene Južne Osetije poručio kako nije došao u BiH, već u RS

Piše: Ervin Mušinović
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Predsjednik gruzijske pokrajine Južna Osetija Anatolij Bibilov kazao je nakon jučerašnjeg sastanka s predsjednikom bh. entiteta RS Miloradom Dodikom kako je on došao u službenu posjetu RS-u, a ne BiH. Inače, Biblov se nalazi na čelu pokrajine koja je proglasila nezavisnost od Gruzije, a koju međunarodna zajednica ne priznaje.

Vlasti iz bosanskohercegovačkog entiteta RS spektakularno su najavile dolazak predsjednika Južne Osetije na ceremoniju obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske. S obzirom na evidentno odsustvo drugih stranih zvaničnika koji su i ove godine bojkotovali Dodikovu ceremoniju u Banjoj Luci, dolazak Anatolija Bibilova predstavljen je kao dolazak važne političke ličnosti.

Javnost u BiH prvo je ismijavala fasciniranost vlasti iz RS-a činjenicom što će bar jedan strani zvaničnik, makar to bio i predsjednik samoproglašene Južne Osetije, prisustvovati 9. januara obilježavanju neustavnog Dana RS-a.

Predsjednik manjeg bh. entiteta očito se nije nadao da će ugošćavanjem Bibilova i potpisivanjem sporazuma s takozvanom Južnom Osetijom izazvati diplomatski skandal koji će u konačnici rezultirati diplomatskom notom Gruzije.

Radi boljeg razumijevanja odnosa Gruzije i samoproglašene Južne Osetije važno je podsjetiti da se Južna Osetija nalazi unutar međunarodno priznate Gruzije te da pokrajinu kao državu priznaju samo Rusija, Nikaragva, Venecuela i Nauru.

Odvajanje ove pokrajine od međunarodno priznate Gruzije za sada nije priznala nijedna međunarodna organizacija poput UN-a, OSCE-a, EU i tako dalje. Gruzija ne priznaje Južnu Osetiju ni kao odvojeno područje, niti kao nezavisan entitet, a vlast u ovoj pokrajini na čelu s Bibilovom naziva "ruskim okupacijskim režimom u Tskhinvaliju".

Predsjednik RS-a Milorad Dodik i kompletno rukovodstvo bh. entiteta i ovog puta su se suprotstavili zapadnom sistemu pokazujući i na ovom primjeru koliki utjecaj ima Rusija na zvanične vlasti u RS-u. Dodik je nakon sastanka s Bibilovom jasno kazao da Južna Osetija i RS imaju zajedničku historiju koja je u značajnoj mjeri skoro identična između "dvije republike".

Blage poruke nije imao ni Bibilov koji je iz Banje Luke uvrijedio BiH poručujući kako on nije došao u BiH, već u Republiku Srpsku, pri tome zanemarujući činjenicu da se nalazi na teritoriji međunarodno priznate države BiH, odnosno na teritoriji jedne od administrativno-teritorijalnih jedinica BiH.

"Može se reći da su naše republike kao blizanke. Imamo dobru osnovu da uspostavljamo dobre odnose. Imamo isti pogled na svijet. Na isti način ocjenjujemo događaje iz prethodnog perioda. Imamo jednak odnos prema našem strateškom partneru, odnosno Ruskoj Federaciji", naglasio je Bibilov.

Dodik je u znak zahvalnosti za prisustvo manifestaciji obilježavanja neustavnog Dana RS-a obećao da će i on prisustvovati obilježavanju dana Južne Osetije.

Samoproglašena Južna Osetija i bh. entitet RS jučer su potpisali sporazume o saradnji u oblasti privrede, ekonomije, kulture i obrazovanja. Gruzija je u diplomatskoj noti od Ministarstva vanjskih poslova BiH tražila da poduzme sve potrebne mjere s ciljem sprečavanja ilegalnih kontakata okupacijskog režima u Tskhinvaliju i Republike Srpske i zaključivanje bilo kakvih dokumenata nezakonite saradnje, uključujući i sprečavanje ulaska predstavnika okupacijskog režima na teritoriju Bosne i Hercegovine.