Šta najavljuje?
0

Predsjednik Sabora Hrvatske Gordan Jandroković: Nijedna opcija nije isključena za Hrvate u BiH

G. M.
Gordan Jandroković, predsjednik Sabora Republike Hrvatske gostujući u emisiji "Budnica" kazao je da je BiH jedna od prioriteta zbog Hrvata te da su bh. Hrvati jedini zagovornici ulaska BiH u EU.

"Nama je BiH zbog Hrvata jedan od glavnih prioriteta i bit će sigurno svakoj vladi i vlasti u Hrvatskoj", rekao je Jandroković.

Kazao je kako su 1990-ih godina "željeli optužiti Hrvatsku za podjelu BiH" te da je onda "došao Dejtonski sporazum, koji nije bio idealan, ali je zaustavio rat i osigurao konstitutivnost hrvatskom narodu".

"Ali, praksa je donijela nešto drugo, pokušaj dominacije bošnjačkog naroda u FBiH i RS, koji sve više pokazuje tedencije prema odvajanju od BiH. Mi smo sve vrijeme skrbili o poziciji Hrvata u BiH, ali nismo mogli ići dalje od onoga što je bilo realno. Bilo je prigovora zašto ne govorimo glasno o trećem entitetu. To nikada nije bila službena politka Hrvatske zato što u onom trenutku nije moglo biti ostvareno, jer su međunarodne okolnosti bile takve. I svaki put kada bi došao poticaj iz Hrvatske da se raspravlja o trećem entitetu, na Hvatsku su dolazile najave sankcija, kazni", rekao je Jandroković.

Naglasio je da je zaštita jednakopravnosti u BiH prioritet za Hrvatsku.

"Mi želimo da Hrvati tamo ostanu. Odlaskom Hrvata iz BiH taj prostor bi ostao prazan. Ko bi u njega ulazio? Ne novi Hrvati, nego neki drugi, što bi naravno približavalo… razumijete me, neću sada ići baš do kraja, a i svima je jasno šta govorim", rekao je Jandroković.

Prema njegovim riječima, vitalni interes je da "Hrvati ostanu u BiH i da budu jednakopravan, konstitutivni narod".

"To je ono što želimo. U kojoj formi, to ćemo vidjeti. Nijedna opcija u ovom trenutku nije isključena. Vidjet ćemo šta će donijeti novi odnosi i tih velikih međunarodnih igrača. Interes SAD-a 1990-ih je bio ogroman pa je u posljednje vrijeme nešto pao. Sada se navodno ponovo vraćaju. Rusija ima tradicionalne interese. Turska, muslimanske zemlje imaju interese prema BiH. Nije lako ostvariti svoj cilj u potpunosti dok se ne stvore okolnosti", naglasio je Jandroković.