Obraćanje na IUS-u
63

Predsjednik Parlamenta Turske u Sarajevu: Uvijek i na svakom polju smo uz BiH

FENA
Numan Kurtulmus, predsjednik Velike narodne skupštine Turske (Foto: I. L./Klix.ba)
Numan Kurtulmus, predsjednik Velike narodne skupštine Turske (Foto: I. L./Klix.ba)
Predsjednik Velike narodne skupštine Turske Numan Kurtulmus je u posjeti Bosni i Hercegovini, gdje je govorio o izraelskoj opsadi Pojasa Gaze i o odnosima Bosne i Hercegovine i Turske.

U današnjem govoru na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) na temu "Da li je novi svijet moguć" poručio je da će "odgovorni za masakre u Gazi sigurno odgovarati pred međunarodnim sudovima pravde, baš kao što su procesuirani i zločinci Srebrenice i Auscwitza“.

Napomenuo je da se obilježava 100. godišnjica postojanja Republike Turske te se nada da će nastaviti svoj napredak i ugled u svijetu, kako bi, kako je izjavio, sa prijateljima gradila pravedniji svijet. Smatra da postoji historijsko prijateljstvo između Turske i Bosne i Hercegovine i naglasio da je Turska "uvijek i na svakom polju uz Bosnu i Hercegovinu".

"Turska je uvijek podržavala Bosnu i Hercegovinu i to radi i na njenom putu u budućnosti na međunarodnom planu, očuvanju njene teritorijalne cjelovitosti i opstanku cjelovite Bosne i Hercegovine u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom", kazao je Kurtulmus.

Mišljenja je da se čovječanstvo nalazi u teškom periodu, ali i da su pred njim otvorene brojne mogućnosti za napredak.

"U svim dijelovima svijeta postoje poteškoće, sukobi i turbulencije, ali istodobno je pred čovječanstvom i mnogo mogućnosti i potencijala, posebno u pogledu naučnog razvoja. Svjesni smo dinamičnog i brzog života, a naš zadatak je da jačamo stabilnost i stvorimo i iskoristimo mogućnosti da svijet učinimo pravednijim i boljim mjestom za život", izjavio je.

Obratio se i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine i univerzitetski profesor Denis Zvizdić (NiP) je naveo da je IUS renonirama visokoškolska ustanova.

"Rad sa studentima mi uvijek predstavlja zadovoljstvo i mislim da ne postoji časnije i važnije zanimanje od prenošenja znanja na druge i rada u obrazovanju. To nije samo privilegija, već i odgovornost, jer nije dovoljno samo prenositi stečeno znanje i to nikada nije bio jednosmjeran proces. Studenti trebaju shvatiti i primijeniti vještine", rekao je.

Napomenuo je da živimo u izazovnom vremenu industrijske revolucije, kada su visoka tehnologija, internet i vještačka inteligencija postali sastavni dio naših života.

"Studentima govorim da trebaju znati kako pronaći prave informacije u pravo vrijeme, razumjeti ih i povezati s drugim činjenicama i na kraju ih primijeniti u praksi", istakao je.

Prema njegovim riječima, naša je dužnost otvoriti um mladim ljudima i naučiti ih kako kritički razmišljati, kako da istražuju i postave prava pitanja.