BiH
0

Predsjednik Parlamenta Kanade razgovarao s parlamentarcima BiH

Sarajevo-x.com
Predsjednik Parlamenta Kanade Peter Milliken, koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, razgovarao je danas u Sarajevu s rukovodstvom Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković je nakon sastanka izjavio noviranima da je ovo izuzetno značajna posjeta te smatra da će biti inicijator nove, bolje, intenzivnije saradnje između dva parlamenta.

"S obzirom na to da je i u Kanadi dvodomni parlament, razmijenili smo iskustva pri čemu sigurno da je Kanada sa svojim stepenom razvijene parlamentarne demokratije mnogo dalje odmakla nego BiH i imamo puno toga da naučimo u radu Parlamenta i demokratiji u Kanadi“, kazao je Živković.

Prema njegovim riječima, pokrenuto je i razmotreno ponovo pitanje restriktivnog viznog režima prema građanima BiH od Kanade.

“Saznali smo da Kanada ima poseban vizni režim ne samo prema BiH nego prema svim zemljama u svijetu, ali da ohrabruje naše vrlo skoro potpisivanje Ugovora o stabilizaciji i pridružuvanju s Evropskom unijom i vjerovatno i liberalizaciju tog viznog režima za sve građane BiH prvo s Evropskom unijom, a nakon toga i s Kanadom“, kazao je predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH.

Razmotreni su i programi pomoći koje je Kanada uputila BiH te ustanovljeno da i u narednom periodu Kanada može mnogo pomoći BiH, pogotovo u procesu deminiranja.

Živković je napomenuo da je Kanada globalni lider u toj oblasti, da je do sada pomagala BiH i da postoje obećanja da će to nastaviti.

"Razgovarano je o tome gdje je BiH na putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama do sada došla, na koje probleme je naišla i šta je čeka na daljem putu. Zajednički smo konstatovali da je pravac određen, pitanje je samo brzine koja je veoma važna kako će BiH ići u ovaj proces“, zaključio je Živković.

Predsjednik Parlamenta Kanade Peter Milliken je izrazio zadovoljstvo današnjim sastankom tokom kojeg je informiran o tome koliko je BiH napravila progres i na koji način funkcioniraju zakonodavni organi u BiH.

On je podsjetio da je Kanada na mnoge načine bila uključena u pomoć BiH, počevši od dolaska prvih mirovnih snaga u BiH. Dodao je da će Kanada biti dio razvoja i pomoći BiH, bilo da se odnosi na malo ili veliko preduzetništvo, kao i onoga što će se dešavati globalno.

Planirano je da se predsjednik Parlamenta Kanade danas sastane sa članovima Predsjedništva BiH, zamjenicom ministra vanjskih poslova BiH Anom Trišić-Babić te s visokim predstavnikom u BiH Miroslavom Lajčakom.