Rezolucija o Srebrenici
145

Predsjednik Organizacije mladih NiP-a prozvao Zahiragića: "Planira li i dalje praviti bolje odnose s Rusijom, Kinom i Srbijom"

B. R.
Haris Zahiragić (SDA) i Azhar Sejarić (NiP) (Foto: Klix.ba/Facebook Azhar Sejarić)
Haris Zahiragić (SDA) i Azhar Sejarić (NiP) (Foto: Klix.ba/Facebook Azhar Sejarić)
Predsjednik Organizacije mladih NiP-a Azhar Sejarić se obratio jednom od potpredsjednika SDA nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija prošle sedmice usvojila rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Sejarić je konstatovao da je usvajanje rezolucije, kojom će obilježavanje godišnjice genocida biti međunarodnog karaktera, potvrda istine te historijski događaj za Bosnu i Hercegovinu. Napomenuo je na značaj država koje su podržale usvajanje rezolucije.

"Najsnažnije zalaganje za donošenje rezolucije o genocidu, osim domaćih političkih aktera koji su širom svijeta lobirali i radili na tekstu rezolucije, dale su zemlje poput Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Velike Britanije, ali i ostalih zemalja Evropske unije koje su u više navrata pružile jasnu i nedvosmislenu podršku Bosni i Hercegovini i Rezoluciji o genocidu u Srebrenici", naveo je.

Sejarić se potom obratio Zahiragiću, podsjetivši na Zahiragićevu izjavu prilikom jednog od gostovanja na Face televiziji.

"Iako je član Predsjedništva SDA Haris Zahiragić u svojim medijskim istupima na Face televiziji zagovarao okretanje novog političkog smjera koji bi se ogledao u približavanju Rusiji, Kini i Srbiji kao našim partnerima s kojima trebamo graditi bolje odnose, nažalost, pokazalo se da su upravo ove zemlje bile glavni zagovornici da rezolucija ne bude usvojena i osporavali sve ono što se u Srebrenici desilo", naglasio je.

Prema njegovim riječima, akteri međunarodne zajednice i članice EU su se jasno stavile na stranu istine, činjenica i presuda međunarodnih sudova dok su oni koje Zahiragić u svojim istupima vidi kao nove prijatelje, okrenuli leđa žrtvama genocida u Srebrenici, poslali poruku Bošnjacima i Bosni i Hercegovini da su spremni relativizirati sve ono što se desilo i pokazali na čiju stranu su stali. Zatim je Zahiragiću uputio pitanje.

"Zbog toga se postavlja pitanje šta bi se to zaista desilo da se Zahiragić i njegovi politički sljedbenici vrate na vlast i da odlučuju o ovako osjetljivim i diplomatski važnim procesima, da li bi zbog njihovog nestanka s političke scene i gubljenja vlasti bili spremni napraviti neke nove dogovore i kompromise s onima koji su jasno pokazali svoj sramni stav i poručili da se na njih nikad ne možemo osloniti", zaključio je predsjednik Organizacije mladih NiP-a Azhar Sejarić.