Buduća saradnja
93

Predsjednik "Merhameta" i ambasador Turske razgovarali o pomoći izbjeglicama

FENA
Foto: E. S./Klix.ba
(Foto: E. S./Klix.ba)
Predsjednik Muslimanskog dobrotvornog društva "Merhamet" Mensur Bektić primio je u službenu posjetu ambasadora Republike Turske u Bosni i Hercegovini Halduna Koča s kojim je razgovarao o budućoj saradnji i projektima pomoći izbjeglicama u Turskoj i BiH.

U tom smislu Bektić je kazao da je uspješno završena velika Merhametova kurbanska akcija u okviru koje je donirano 100 tona mesa (5.980 kurbana) za izbjeglice u izbjegličkim kampovima u sirijskom gradu Čobanej, a pomoć će dobiti 35.000 izbjegličkih porodica.

S obzirom na to da je akcija realizirana u saradnji sa partnerskim organizacijama "Crveni polumjesec" i "AFAD" iz Turske, Bektić je zahvalio ambasadoru i humanitarnim organizacijama na pomoći te izrazio nadu da će saradnja biti nastavljena.

"Nadam se da smo uspjeli makar malo pomoći ljudima koji su prognani iz svojih domova. Ove vrijedne donacije "Merhamet" je osigurao zahvaljujući solidarnosti građana BiH koji su nam ukazali povjerenje i donirali kurbane za izbjeglice iz Sirije i mi im se zahvaljujemo", kazao je Bektić.

Dodao je da ga posebno raduje humanitarna akcija "Dajem slatkiš za tvoj osmijeh" koja je realizirana od 29. oktobra do 17. novembra u 150 škola na području Federacije BiH.

U toj akciji, naveo je Bektić, za djecu migrante i izbjeglice u Cazinu, Velikoj Kladuši, Salakovcu njihovi drugari su u školama prikupili oko 400 paketa pomoći u vrijednosti od 200.000 KM.

"Cilj te naše humanitarne akcije je da djecu učimo da daruju nešto od sebe drugima i akcija je naišla na veliki odziv. Konvoji pomoći će sutra krenuti iz svih Merhametovih organizacija i svakom će djetetu u izbjegličkim kampovima u Unsko-sanskom kantonu biti uručen paket sa slatkišima, keksima, higijenskim sredstvima", rekao je Bektić.

Također je i ambasador Koč izrazio zadovoljstvo uspješnim Merhametovim akcijama kojima se želi pomoći izbjeglicama te izrazio nadu da će sa tom humanitarnom organizacijom ostvariti još bolju saradnju.

"Pomoć migrantima u kurbanima je vrlo važna za izbjeglice koji su smješteni na granici Turske i Sirije", kazao je ambasador Koč i dodao da više od tri miliona izbjeglica očekuje pomoć.

Istakao je da BiH i njene institucije dobro znaju šta znači biti izbjeglica i u potpunosti razumiju položaj izbjeglica i migranata koji se nalaze na teritoriji BiH te nastoje pomoći.

Ambasador Koč je naglasio da Turska, putem svojih institucija, pomaže da BiH prevaziđe izbjegličku krizu, a sve humanitarne organizacije iz Turske u saradnji sa drugim organizacijama nastoje da za migrante i izbjeglice pripreme sve kako bi spremni dočekali predstojeću zimu.