BiH
0

Predsjednik Haškog tribunala od sutra u BiH

SRNA
Predsjednik Haškog tribunala Patrik Robinson boraviće od sutra do 16. juna u Sarajevu, gdje će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH, visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, te gradonačelnikom Sarajeva Alijom Behmenom.

Kako je ranije saopšteno iz Tribunala, predviđena je i zvanična posjeta Robinsona Sudu BiH i sastanak sa predstavnicima asocijacija žrtava.

Najavljeno je i da će Robinson 15. juna održati uvodno izlaganje na konferenciji koju organizuje Međuregionalni institut UN za istraživanje zločina i pravde (UNICRI), na kojoj će biti predstavljen prevod "Priručnika o razvijenim sudskim praksama MKSJ" na jezike regiona. 

Posjetom Hrvatskoj u petak, Robinson je počeo prvu zvaničnu posjetu državama nastalim na području bivše Jugoslavije, tokom koje će do 17. juna, boraviti u BiH i Sloveniji, dok se posjeta Srbiji očekuje narednih mjeseci.

Kako je najavljeno iz Tribunala, Robinson će tokom ove posjete razgovarati sa predstavnicima izvršnih vlasti, lokalnih pravosudnih organa i organizacija žrtava rata o saradnji država sa Haškim tribunalom, pitanjima u vezi sa nasljeđem Suda u Hagu, kao i o jačanju kapaciteta nacionalnih pravosuđa da vode predmete za ratne zločine.