BiH
13

Predsjednik EP Martin Schulz: Stopa nezaposlenosti od 60 posto u BiH je neprihvatljiva

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz održao je danas radni sastanak s predsjednicima oba doma Parlamenta BiH Barišom Čolakom i Šefikom Džaferovćem u okviru posjete BiH.

Predsjedavajući Doma naroda PS BiH Bariša Čolak rekao je kako je ovo vrlo značajna posjeta koja dolazi u značajnom trenutku za BiH kada započinjemo reformski proces i kada naša zemlja treba konačno ubrzanim koracima krenuti ka evropskom putu.

"Razgovarali smo o problemima koji je su u BiH, o potrebu što bržih reformi prije svega u socio-ekonomskoj sferi, o održivom razvoju, stvaranju novih radnih mjesta i današnjoj sjednici Doma naroda na kojoj je usvojen sporazum IPA2. Evropski parlament i evropske institucije zainteresovane su da cijela ova regija što prije krene evropskim putem. Istakao sam da je bitno uporedo s reformama bitno radi i na ustavnim reformama i izbornom zakonodavstvu što je potrebna pretpostavka da bi BiH postala održivom i perspektivnom državom", rekao je Čolak dodavši kako evropske institucije imaju blagonaklon pogled prema našoj državi.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH Šefik Džaferović rekao je kako dolazak Schulza govori o posvećenosti Evropske unije što bržem kretanju BiH ka članstvu u njenim institucijama.

"BiH i Zapadni Balkan su dio Evrope i potrebno je učinit sve da taj dio Evrope na karti prestane biti mrlja, odnosno onaj dio Evrope koji nije u evropskim integracijama. Gospodin Schulz je poručio da Evropski parlament želi što prije jaku BiH u EU i obećao pomoć", rekao je Džaferović i zahvalio se na posvećenosti BiH.

Schulz je kazao kako su diskutovali o brojnim problemima, ali da je pitanje nezaposlenosti gorući problem koji se hitno mora riješiti ne samo u BiH već i u cijeloj EU.

"Stopa nezaposlenosti od 60 posto je neprihvatljiva pogotovo što je veliki procenat visoko obrazovanih i mladih ljudi. Mi se zajednički moramo boriti da bi to popravili. Mi lideri vlada, naša generacija mora dati šansu sljedećoj generaciji da radi jer ako ne dobiju šansu onda zemlja nema budućnost. Zaposlenje mladih ljudi je ključ budućnosti i uspjeha svih zemalja", rekao je Schulz.

Istakao je kako je za borbu protiv terorizma, kao glavnom problemu svijeta, potrebna saradnja svih sigurnosnih agencija, te da su sve zemlje EU posvećene tom cilju. Na kraju se zahvalio na srdačnom dočeku i poručio da će Evropski parlament biti uz BiH i pomoći joj na njenom evropskom putu.