BiH
37

Predsjednik Bugarske obišao staru jezgru Sarajeva

FENA
(Foto: FENA)
Predsjednik Republike Bugarske Rosen Plevneliev, koji boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, danas je u pratnji domaćina, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića te osobne pratnje, obišao stari dio Sarajeva.

Nakon dočeka uz najviše državničke počasti i susreta s članovima Predsjedništva BiH te bilateralnog sastanka zvaničnih delegacija Republike Bugarske i Bosne i Hercegovine, dvojica zvaničnika su se uputila u obilazak znamenitosti glavnog grada BiH.

Predsjednik Bugarske prošetao je užim jezgrom grada, te posjetio sarajevsku Katedralu, Muzej Jevreja, Begovu džamiju i Staru pravoslavnu crkvu, gdje je informiran o vremenu gradnje i drugim podacima koji se vežu za ove sakralne i objekte koji svjedoče o iznimno bogatoj i raznolikoj kulturno-historijskoj baštini Bosne i Hercegovine.

Prema protokolu dvodnevne posjete, Plevneliev bi se sutra trebao sastati s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, te predstavnicima Vanjskotrgovinske komore BiH i privrednicima.

Za popodnevne sate predviđena je posjeta pripadnicima bugarskog kontingenta EUFOR-a smještenim u vojnoj bazi "Butmir".