BiH
7

Predsjednik Austrije Heinz Fischer: Sa večerašnjeg koncerta poslata je poruka mira

Anadolija
Heinz Fischer (Foto: Anadolija)
Heinz Fischer (Foto: Anadolija)
Kaže se da muzika ne poznaje granice, a jezik muzike svuda dopire i svuda se razumije, rekao je predsjednik Austrije Heinz Fischer. Za mene, dodao je on, sa večerašnjeg koncerta Bečke filharmonije u Vijećnici, poslata je poruka mira.

"Nije tačno da iz historije nismo ništa naučili, naprotiv naučili smo mnogo i upravo na temelju tih pouka gradimo ujedinjenu Evropu. Naučili smo da se nikakvi problemi ne rješavaju ratom. Meni je poznato da je ovaj dio Evrope imao tešku i tragičnu prošlost i utoliko mi je više stalo da postigne svoj cilj mirnog napretka. Evropska unija u tome igra važnu ulogu, ali i svaka nacija, etnička grupa i narod trebaju dati svoj doprinos", naglasio je Fischer.

Večerašnjim koncertom Bečke filharmonije svečano je obilježena stogodišnjica Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata. Gosti koncerta, među kojima su bili predsjednici Austrije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, članovi Predsjedništva BiH, visoki predstavnik i druge visoke zvanice gromoglasnim aplauzom su pozdravili vrhunske muzičare i njihovu fantastičnu izvedbu.