BiH
0

Predsjednici HDZ 1990 i SDA razgovarali s Martinuszom i Jonesom

FENA
Stuart Jones i Zoltan Martinusz
Stuart Jones i Zoltan Martinusz
Razgovori u okviru butmirskog procesa o ustavnim promjenama nastavljeni su danas u Sarajevu pod vodstvom predstavnika Evropske unije i Sjedinjenih Država Zoltana Martinusza i Stuarta Jonesa.

Razgovori se vode pojedinačno sa stranačkim liderima, a cilj je da se dođe do rješenja koja će osposobiti BiH za približavanje NATO-u i Evropskoj uniji.

S američkim i evropskim posrednicima jutros je prvi razgovarao predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić, koji je ponovio stav ove stranke da je njen cilj funkcionalna BiH i jednakopravna pozicija hrvatskog naroda.

Ljubić je rekao da su predstavniku EU i SAD-a iznijeli određene prijedloge kojima su uvažili neke primjedbe HDZ 1990 s razgovora u Butmiru.

Međutim, on kaže da to još nije dovoljno da bi se zadovoljila dva načela HDZ 1990 za ustavnu reformu, a to su funkcionalna BiH i jednakopravna pozicija Hrvata.

Ljubić je rekao da je dogovoreno da se razgovori nastave u naredne dvije sedmice ali nije mogao govoriti o detaljima.

Dolazeći na razgovore predsjednik SDA Sulejman Tihić rekao je da je umjereni optimist. Tihić vjeruje da će domaći lideri pokazati odgovornost prema aktuelnoj situaciji. On se zalaže za realan kompromis o predloženom paketu.

Za danas su također potvrđeni razgovori s predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom, predsjednikom HDZBiH Draganom Čovićem i predsjednikom Stranke za BiH Harisom Silajdžićem.

Upitan da prokomentira najavu predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da neće prisustvovati razgovorima koji organiziraju stranci, Tihić je rekao da je on razumio da će Dodik učestvovati na bilateralnim razgovorima, ali ne na plenarnim, međutim, ostaje da se vidi da li će Dodik ostati pri takvom stavu.