Uvažena jedna molba
87

Predsjednici entiteta teški na pomilovanju: Čavara odbio pomilovati 29 osoba

Piše: Er. M.
Čavara i Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Čavara i Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednici entiteta Federacija BiH i Republika Srpska Marinko Čavara i Milorad Dodik prema svim procjenama ne namjeravaju slijediti politiku svojih prethodinika koji su tokom jedne godine znali pomilovati preko stotinu osoba. Čavara je nedavno potpisao pet odluka kojim je odbio dati pomilovanje za 29 pravosnažno osuđenih osoba.

Ustavom FBiH i Zakonom o pomilovanju FBiH predsjedniku entiteta data je mogućnost pomilovanja pravosnažno osuđenih osoba. U Službenom listu Federacije BiH objavljeno je pet odluka o pomilovanju u kojima je Čavara odbio 29 molbi, a prihvatio sam jednu.

Naime, predsjednik FBiH djelimičnio je oslobodio od izdržavanja kazne Amira Džonlu iz Bugojna i to za krivično djelo "ubistvo u pokušaju". Naime, Džonlo je 2011. godine s četri metka upucao svog sugrađanina koji je tom prilikom zadobio teške tjelesne povrede.

Predsjednik FBiH odbio je pomilovati i Redžo Odobašić, Valetino Šuvalić, Edhem Malkoč, Dževaludin Čamdžić, Midhad Jusić, Sifet Džinić, Muharem Kurtović, Anes Selman, Salkan Hadžikić, Mersed Šerifović, Arnel Ramić, Enesa Duraković, Nedim Alečković, Haris Čičak, Mevuldin Varupa, Emir Abazović, Jusuf Ibranović, Toni-Ljubiša Božić, Mladen Lukić, Aldin Hercegovac, Armin Pamuk, Suad Šuvić, Samir Šakić, Fahrudin Ferhatović, Iza Vrana, Ramo Isak, Miodrag Štrbac i Sadina Nukić.

Pomilovanje od Čavare nije dobio ni Mirza Hatić koji je 2016. godine osuđen na četiri godine i šest mjeseci zatvora jer je počinio krivično djelo iznude i kao organizator grupe počinio krivično djelo krađe te nedozvoljeno posjedovanje oružja i municije.

Inače, bivši predsjednici Federacije BiH mnogo više su koristili zakonske ovlasti koje se odnose na pomilovanje od Čavare. Vladimir Šoljić za osam mjeseci pomilovao je 606 osuđenika, Ejup Ganić za deset mjeseci 423, Ivo Andrić Lužanski za devet mjeseci 196, Karlo Filipović za sedam mjeseci 124 osuđenika, Safet Halilović za 11 mjeseci dao je 187, a Niko Lozančić za 30 mjeseci 519 pomilovanja.

Pravo na pomilovanje ima i predsjednik manjeg bosanskohercegovčkog entiteta Milorad Dodik koji je tokom prošle godine pomilovao četiri pravosnažno osuđene osobe. Riječ je o Miladinki Damjanović, Tomislavu Zriliću, Mirku Šikaniću i Milanu Miliću.

Predsjednik RS-a je 2016. godine dobio 21 molbu za pomilovanje od kojih je prihvatio samo jednu. Tada je Dodikovom odlukom o pomilovanju potpuno izdržavanja preostalog dijela kazne zatvora oslobođena Dajana Ostojić (1988) iz Kozarske Dubice. Ona je presudom Osnovnog suda u Prijedoru 2012. godine bila osuđena na kaznu zatvora od deset meseci zbog krivičnog djela "ugrožavanje javnog saobraćaja".

Dodik je do kraja 2017. godine pomilovao 17 osoba. Jedan od njegovih prethodnika, Dragan Čavić, za četiri godine pomilovao je više od 220 ljudi, a Mirko Šarović, tokom dvije godine predsjednikovanja, oslobodio je 240 osuđenika.