Bilateralni odnosi
38

Predsjednica Slovenije govorila o ZOI u Sarajevu i poručila: Prijateljstvo nam niko ne može uzeti

B. R.
Nataša Pirc Musar, predsjednica Slovenije (Foto: I. Š./Klix.ba)
Nataša Pirc Musar, predsjednica Slovenije (Foto: I. Š./Klix.ba)
Predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar je nakon današnjeg susreta s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu govorila o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Na početku obraćanja novinarima prisjetila se 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, izdvojivši ono što smatra tadašnjim uspjehom svih naroda bivše Jugoslavije.

"Kada su bile Zimske olimpijske igre imala sam 16 godina i te uspomene su i danas žive. Svi narodi su odigrali vrlo važnu ulogu i Zimske olimpijske igre su bile vrlo uspješne. Važan je podatak da su Olimpijske igre organizirane u tada komunističkoj državi, a da se ije desilo ono što se prije dešavalo - da nijedna država nije blokirala dolazak u Sarajevo. To je bio uspjeh svih naroda bivše države", napomenula je Pirc Musar.

Prema njenim riječima, Slovenija i Bosna i Hercegovina su historijski povezane. Poručila je da je njena zemlja veliki saveznik Bosne i Hercegovine.

"Prijateljstvo dvije države nam niko ne može uzeti. To prijateljstvo će trajati dugo. Ne mogu se kladiti da će biti vječno. nije tendenciozno i nije pretjerivanje kada vam kažem da smo vam veliki saveznik", naglasila je.

Poručila je EU da mora ubrzati članstvo država Zapadnog Balkana, a među kojima je Bosna i Hercegovina.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić (DF) je nakon susret s Pirc Musar izjavio da bi bila loša poruka kada Bosna i Hercegovina ne bi dobila početak pregovora za članstvo, a da je ranije ispunila uslove za to.