Slijede razgovori
241

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović svečano dočekana u Sarajevu

Piše: S. H.
Foto: N.G./Klix.ba
(Foto: N.G./Klix.ba)
Članovi Predsjedništva BiH uz državne počasti dočekali su u Sarajevu predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović koja danas započinje dvodnevnu posjetu BiH.

Još uvijek nije poznato šta će biti teme sastanka državnog vrha BiH i hrvatske predsjednice, a javnost očekuje da bh. strana konačno otvori pitanja poput neutemeljenih izjava Grabar-Kitarović o broju radikalizovanih osoba u BiH i izgradnji Pelješkog mosta.

Neka od otvorenih pitanja između BiH i Hrvatske su i izgradnja odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori na granici Hrvatske i BiH, što je također kamen spoticanja u odnosima dviju država.

Također nije poznato da li će državni vrh BiH s predsjednicom Hrvatske otvoriti pitanje naknade koju bi Hrvatska trebala plaćati BiH za korištenje vode iz Buškog jezera, što je na snazi već desetljećima.

Pored toga otvoreno je i pitanje o imovini BiH u Hrvatskoj, ali i druga pitanja.

Predsjednica Hrvatske u Sarajevu će se susresti s kardinalom Vinkom Puljićem i Majkama Srebrenice, nakon čega će otputovati u Novu Bilu, gdje će posjetiti samostan Guča Gora, a nakon toga je planiran odlazak u Vitez i zatim u Žepče gdje će posjetiti Katolički centar.