BiH
0

Predsjedavajući Špirić razgovarao sa Kurkulasom

FENA
Šef Delegacije Evropske komisije (EK) u BiH Dimitris Kurkulas zatražio je danas u Sarajevu od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH dr. Nikole Špirića podršku za realizaciju projekata u BiH, koji bi mogli biti važni za napredak BiH na putu ka EU, o čemu će EK u novembru objaviti godišnji izvještaj, saopćeno je iz Službe za informiranje VMBiH.

Jedan od projekata je i zakon o zaštiti životne sredine, za koji su Špirić i Kurkulas konstatirali da bi mogao biti završen u naredna dva mjeseca.

Kurkulas je naveo i potrebu ratifikacije Multilateralnog sporazuma između Evropske zajednice i njenih zemalja članica, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, BJR Makedonije, Islanda, Crne Gore, Norveške, Rumunije, Srbije i Privremene administracije UN-a na Kosovu o uspostavljanju evropske zajedničke zrakoplovne oblasti, a koji je trenutno u Predsjedništvu BiH.

Predsjedavajući Špirić je naglasio da će posredovati u svim institucijama BiH kako bi procesi donošenja neophodnih odluka bili ubrzani.

Šef Delegacije EK u BiH se posebno osvrnuo na problem u realizaciji projekata izgradnje graničnih prijelaza. Naglasio je da su suspendirana dva ovakva projekta – u Bosanskom Brodu i u Trebinju – zato što nije zavšen proces eksproprijacije zemljišta.

Predsjedavajući Špirić je istakao da će zatražiti da Uprava za indirektno oporezivanje osigura u budžetu dovoljno sredstva da proces eksproprijacije bude završen kako bi EK nastavila sa realizacijom ovih projekata. Na sastanku je bilo riječi i o značaju graničnog prijelaza u Šamcu, čije otvaranje je najavljeno za 24. septembar ove godine.