{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predsjedavajući Špirić razgovarao sa Kurkulasom

F
5.9.2007. u 16:45
0
0
Predsjedavajući Špirić razgovarao sa Kurkulasom
0
Predsjedavajući Špirić razgovarao sa Kurkulasom
Šef Delegacije Evropske komisije (EK) u BiH Dimitris Kurkulas zatražio je danas u Sarajevu od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH dr. Nikole Špirića podršku za realizaciju projekata u BiH, koji bi mogli biti važni za napredak BiH na putu ka EU, o čemu će EK u novembru objaviti godišnji izvještaj, saopćeno je iz Službe za informiranje VMBiH.
Jedan od projekata je i zakon o zaštiti životne sredine, za koji su Špirić i Kurkulas konstatirali da bi mogao biti završen u naredna dva mjeseca.

Kurkulas je naveo i potrebu ratifikacije Multilateralnog sporazuma između Evropske zajednice i njenih zemalja članica, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, BJR Makedonije, Islanda, Crne Gore, Norveške, Rumunije, Srbije i Privremene administracije UN-a na Kosovu o uspostavljanju evropske zajedničke zrakoplovne oblasti, a koji je trenutno u Predsjedništvu BiH.

Predsjedavajući Špirić je naglasio da će posredovati u svim institucijama BiH kako bi procesi donošenja neophodnih odluka bili ubrzani.

Šef Delegacije EK u BiH se posebno osvrnuo na problem u realizaciji projekata izgradnje graničnih prijelaza. Naglasio je da su suspendirana dva ovakva projekta – u Bosanskom Brodu i u Trebinju – zato što nije zavšen proces eksproprijacije zemljišta.

Predsjedavajući Špirić je istakao da će zatražiti da Uprava za indirektno oporezivanje osigura u budžetu dovoljno sredstva da proces eksproprijacije bude završen kako bi EK nastavila sa realizacijom ovih projekata. Na sastanku je bilo riječi i o značaju graničnog prijelaza u Šamcu, čije otvaranje je najavljeno za 24. septembar ove godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: