BiH
0

Predsjedavajući Špirić primio admirala Ficdžeralda

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić primio je admirala Marka Ficdžeralda, komandanta Združenih snaga NATO-a u Napulju.

Predsjedavajući Špirić je informisao admirala Ficdžeralda o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, kao i napretku koji je ostvaren u posljednje vrijeme, sa posebnim akcentom na potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, otvaranju pregovora o liberalizaciji viznog režima, kao i intenziviranom dijalogu sa NATO-om. Špirić je ocijenio da je reforma odbrane jedna od najvažnijih i najbolje provedenih reformi u BiH.

Predsjedavajući Savjeta ministara je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da su Oružane snage stasale u toj mjeri da mogu učestvovati u mirovnim operacijama, što znači da je BiH prešla iz faze u kojoj je konzumirala usluge mirovnih misija u fazu u kojoj aktivno učestvuje u njima.

Na sastanku je razgovarano i o pitanju vojne imovine. Predsjedavajući Savjeta ministara BiH je podsjetio da je još 12. jula prošle godine sa entitetskim premijerima potpisao Sporazum o osnovnim principima za rješavanje pitanja nepokretne i pokretne imovine, koja će i dalje služiti za potrebe odbrane. Kada je riječ o pokretnoj vojnoj imovini, sagovornici su zajednički ocijenili da je potrebno ubrzati realizaciju Sporazuma o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama na pokretnoj vojnoj imovini, koja će i dalje služiti za potrebe odbrane, a koji je potpisan u martu ove godine. Što se tiče nepokrene vojne imovine, predsjedavajući Savjeta ministara BiH je zatražio podršku na implementaciji Sporazuma o osnovnim principima i upozorio da partneri iz Federacije BiH osporavaju te principe.

Sastanku je prisustvovao i komandant NATO štaba u Sarajevu general Ričard Vajtmen sa saradnicima.