BiH
0

Predsjedavajući SM BiH primio šefa kancelarije Svjetske banke u BiH

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić primio je danas u Sarajevu šefa Kancelarije Svjetske banke u BiH Marka Mantovanelija sa saradnicima.

Predsjedavajući Špirić je predložio da Svjetska banka pomogne regionalni projekat zajedničke borbe protiv vatrene i vodene stihije, sa sjedištem u BiH. Predstavnici Svjetske banke su ovu ideju ocijenili kao veoma interesantnu i najavili da će ona biti pažljivo razmotrena.

Kao oblasti u kojima bi podrška Svjetske banke, takođe, bila dobrodošla predsjedavajući Špirić je naveo javne nabavke s ciljem suzbijanja kriminala i korupcije, te statistiku u smislu boljeg opremanja i edukovanja agencija za statistiku radi pripreme za popis stanovništva, do kojeg će doći kada bude donesena politička odluka.

Sagovornici su razgovarali i o problemima u provođenju projekta restrukturisanja obrazovanja. Mantovaneli je rekao da će taj projekat biti suspendovan, ali je istakao spremnost Svjetske banke da se promijeni aranžman njegove implementacije, naglasivši da bi bila šteta "izgubiti 10 miliona dolara“.

Predsjedavajući Špirić je informisao Mantovanelija da će sutra u Sarajevu sa premijerima Republike Srpske i Federacije BiH i gradonačelnikom Brčko distrikta potpisati Memorandum o razumijevanju za uspostavljanje Konferencije ministara obrazovanja u BiH. Naglasio je da u sklopu te konferencije treba tražiti odgovor na pitanje provođenja projekta restrukturisanja obrazovanja.

Sagovornici su razgovarali i o servisiranju duga BiH prema Svjetskoj banci, kao i o uspostavljanju fiskalnog vijeća BiH, te postizanju veće efektivnosti i praćenju realizacije odobrenih kredita.

Mantovaneli je informisao Špirića da su predstavnici Svjetske banke boravili u Brčko distriktu radi njihovog uključenja u projekte u vezi sa rijekom Savom, u skladu sa prošlogodišnjim pozivima predsjedavajućeg Špirića da i Brčko bude uključeno u Strategiju partnerstva.