BiH
0

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH primio predsjednika Skupštine Crne Gore

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH dr Nikola Špirić primio je danas u Sarajevu delegaciju Crne Gore, predvođenu predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem.

Na sastanku je konstatovano da su odnosi između dvije zemlje prijateljski. Predsjedavajući Špirić je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da između BiH i Crne Gore nema otvorenih i spornih pitanja, što olakšava ukupan razvoj svestranih bilateralnih odnosa.

Predsjedavajući Špirić je izrazio očekivanje da će nakon predstojećih predsjedničkih izbora, koji će u Crnoj Gori biti održani 6. aprila ove godine, Crna Gora nastaviti svoj proevropski put.

Sagovornici su razmijenili informacije o unutrašnjoj situaciji u BiH i Crnoj Gori, te o osnovnim spoljnopolitičkim prioritetima dviju zemalja.

Predsjedavajući Savjeta ministara je čestitao predsjedniku parlamenta na rezultatima koje je Crna Gora postigla u procesu evroatlantskih integracija, kao i na rezultatima na unutrašnjem planu. Ocijenjeno je da sve zemlje u regionu treba da budu dio EU. Predsjedavajući Špirić je izrazio optimizam da će BiH prevazići trenutne slabosti i ubrzati svoj put ka Briselu i Vašingtonu.

Na sastanku je izražena spremnost za ubrzanu proceduru usaglašavanja i potpisivanja međudržavnih ugovora, među kojima i Sporazuma o granici.

Naglašena je potreba za unapređenje privrednih odnosa između dvije zemlje. Predsjedavajući Špirić je rekao da bi održavanje privrednog foruma dalo dodatni podstrek privrednoj saradnji, za koju je ocijenjeno da nije na zavidnom nivou.

Špirić i Krivokapić su razgovarali i o mogućnostima intenziviranja saradnje u oblasti infrastrukturnih projekata, kao i o pitanju korišćenja luke Bar.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH je izrazio zainteresovanost za uspostavljanje saradnje u oblasti turizma između dvije zemlje putem izrade zajedničke turističke ponude. (kraj)