BiH
0

Predsjedavajući predsjedništva BiH danas putuje u Vatikan

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić otputovat će danas u višednevnu službenu posjetu Vatikanu gdje će se, između ostalog, održati ceremonija razmjene ratifikacijskih instrumenata Osnovnog ugovora između BiH i Svete Stolice.

Za utorak, prvog dana posjete, predviđeno je da predsjedavajući Komšić posjeti Generalnu kuriju franjevačkog reda, a nakon toga crkvu Santa Maria d’Ara-Coeli, u kojoj je sahranjena posljednja bosanska kraljica Katarina Kosača Kotromanić.

Predsjedavajući Komšić će se u srijedu sastati s predsjednikom Republike Italije Giorgom Napolitanom a za četvrtak je planirana svečana audijencija predsjedavajućeg Komšića kod Njegove svetosti Benedikta XVI.

Nakon svečane audijencije održat će se ceremonija razmjene ratifikacijskih instrumenata Osnovnog ugovora između BiH i Svete Stolice, između predsjedavajućeg Komšića i državnog tajnika Vatikana kardinala Tarcisia Bertonea.

Nakon ceremonije razmjene ratifikacijskih instrumenata Osnovnog ugovora između BiH i Vatikana predviđen je razgovor delegacija BiH i Svete Stolice koju predvode predsjedavajući Predsjedništva BiH i državni tajnik Vatikana.

Predsjedavajući Komšić vratit će se iz posjete Vatikanu u petak.