BiH
0

Predsjedavajući Komšić primio novog ambasadora Vijetnama

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora SR Vijetnama za BiH Nguyena Quocu Dungua

"Drago mi je što ste prvi ambasador Vijetnama koji je predao akreditive u Bosni i Hercegovini. Nadam se da će Vaše imenovanje dati podstrek razvoju odnosa između naše dvije zemlje“, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

On je dodao da su kompanije iz Bosne i Hercegovine zainteresirane za saradnju sa vijetnamskim privrednim subjektima te da su prije rata, brojne bosanskohercegovačke kompanije bile prisutne na području jugoistočne Azije. Predsjedavajući Komšić je iskazao spremnost za potpisivanje sporazuma koji bi zakonski regulisali sve vidove saradnje između BiH i Vijetnama.

"Udaljenost između Bosne i Hercegovine i Vijetnama nije prepreka za uspostavljanje saradnje između dvije zemlje. Imamo dosta zajedničkog. Vijetnam je u procesu integracije sa regionom kao i BiH a i u našoj zemlji se, kao i ovdje, pokušavaju otkloniti posljedice rata. Naši odnosi su dobri na političkom nivou ali želimo učiniti više na privrednoj saradnji“, kazao je ambasador Vijetnama.

On je dodao da će raditi na uspostavljanju i razvoju ekonomskih odnosa izmedju dvije zemlje te da će mu prioritet u radu biti dovođenje vijetnamskih investitora u BiH. Ambasador je, također, izrazio spremnost svoje zemlje za potpisivanje sporazuma, kao zakonskih okvira za saradnju između Vijetnama i Bosne i Hrcegovine.

On je predsjedavajućeg Komšića informirao da je Vijetnam član Vijeća sigurnosti UN-a i Svjetske trgovinske organizacije te iskazao spremnost za saradnju i na internacionalnom planu.