Sharm El-Sheikh
0

Predsjedavajući Komšić na 15. samitu Pokreta nesvrstanih

FENA
Željko Komšić
Željko Komšić
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić predvodi delegaciju Bosne i Hercegovine na 15. samitu Pokreta nesvrstanih, koji se održava u Sharm El-Sheikhu, u Arapskoj Republici Egipat.

Na 15. samitu Pokreta nesvrstanih kojemu prisustvuje 118 zemalja članica, te 16 država posmatrača, među kojima je i naša zemlja, razmatrat će se pitanja diplomatskih odnosa, ekonomije i razvoja.

Ovogodišnji samit Pokreta nesvrstanih otvorio je kubanski predsjednik Raul Castro Ruz, predsjedavajući 14. samita ovog pokreta, poslije čega je predsjedništvo pokretom preuzeo egipatski predsjednik Hosni Mubarak koji je u svome govoru naznačio najvažnije pravce budućih aktivnosti Pokreta nesvrstanih.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić održao je neformalni sastanak sa predsjednicima Hrvatske, Srbije i Crne Gore kojom prilikom je podržana inicijativa Hrvatske o budućoj zajedničkoj izjavi o regulisanju otvorenih pitanja i regionalnoj saradnji.

Također, razgovarano je i o inicijativi Srbije o zajedničkom obilježavanju 50. godišnjice održavanja Prve konferencije nesvrstanih zemalja u Beogradu, kao zajedničkom naslijeđu bivše SFRJ, koja je bila jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih, nastalog u vrijeme hladnoga rata i blokovske podjele svijeta. S raspadom zemlje, 1991. godine, suspendovano je i njeno članstvo.

Predsjedavajući Komšić na marginama samita sastao se i sa turskim predsjednikom Abdullahom Gülom, a tokom razgovora poseban akcenat je stavljen na razvoj ekonomske saradnje dvije zemlje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH obratit će se skupu na Plenarnom zasjedanju 15. samita Pokreta nesvrstanih, 16. jula, saopćio je Ured predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.