{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predsjedavajući domova ne mogu zabraniti održavanje konferencija u PS

F
12.9.2011. u 17:22
0
3
Predsjedavajući domova ne mogu zabraniti održavanje konferencija u PS
0
Predsjedavajući domova ne mogu zabraniti održavanje konferencija u PS
"Predsjedavajući domova Parlamentarne skupštine nemaju mehanizme kojima samostalno mogu zabraniti održavanje bilo kakve konferencije u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, saopćio je danas Sektor za odnose s javnošću Sekretarijata Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
Povod za ovo saopćenje je interes dijela medija za navodnu zabranu održavanja konferencije o stanju korupcije u javnim nabavkama, u organizaciji Udruženja građana "Tender", saopćeno je dalje.

U Parlamentarnoj skupštini postoje tri parlamentarne dvorane u kojima se, s obzirom na najavu 110 učesnika, može održati konferencija u organizaciji "Tendera", i to Velika dvorana, Bijela sala i Plava sala.

Prema važećoj odluci o pravu korišćenja sala u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz 2008. godine te instrukciji Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH iz decembra 2009. godine, dva predsjedavajuća domova zajednički odobravaju održavanje skupova u Velikoj dvorani.

Predsjedavajući Doma naroda samostalno može dati saglasnost samo za korištenje Plave sale, dok predsjedavajući Predstavničkog doma samostalno može odobriti samo korišćenje Bijele sale.

Više incidenata, pa i oštećenja inventara, koji su se desili prilikom korišćenja parlamentarnih prostora, inicirali su veći broj rasprava o njihovoj dodjeli na zajedničkim sastancima članova kolegija Doma naroda i Predstavničkog doma.

U namjeri da se ova oblast kvalitetno uredi, sačinjen je i u proceduri je prijedlog uputstva o načinu korišćenja sala u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, čije se usvajanje na sjednici Zajedničkog kolegija domova Parlamentarne skupštine BiH očekuje prije kraja ovog mjeseca, saopćio je Sektor za odnose s javnošću.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: