Parlament BiH
0

Predsjedavajući Dokić napustio sjednicu posvećenu stanju u RTVBiH

FENA
Predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Branko Dokić napustio je današnju sjednicu Komisije posvećenu aktualnoj situaciji u RTVBiH nakon što nije htio staviti na glasanje prijedlog člana Huseina Nanića da se usvoji zaključak kojim se preporučuje Upravnom odboru RTV da ne provodi odluke donesene na sjednici 12. septembra, uključujući onu o smjeni generalnog direktora Mehmeda Agovića, dok svoj stav ne zauzmu nadležna parlamentarna tijela.

Dokić je ovaj zaključak smatrao nezakonitim.

Nakon Dokićevog napuštanja sjednice predsjedavanje je preuzeo prvi zamjenik Šemsudin Mehmedović i Nanićev zaključak je usvojen, uz jedan glas protiv Slavka Matića.

Nakon toga je jednoglasno usvojen zaključak da se zakaže nova sjednica Komisije za saobraćaj i komunikacije na koju će biti pozvana sva četiri člana Upravnog odbora RTVBiH, menadžment RTVBiH, predstavnici Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH i OHR-a, dok prije toga nadležno parlamentarno tijelo treba da se izjasni o revizorskom izvještaju o poslovanju RTVBiH. Na toj sjednici trebalo bi da se raspravlja i o radu Upravnog odbora, odnosno kako je ovo tijelo provodilo reformu sektora javnog emitiranja.

I prije Dokićevog napuštanja sjednice čule su se različite ocjene i međusobne optužbe.

Dokić je na početku sjednice rekao da je nakon odluke Upravnog odbora o smjeni Agovića došlo do izjava kojima je upućena ružna poruka, iako je "razdvajanja po nacionalnim šavovima i previše", a i eksplicitne stvari se tumače po nacionalnoj osnovi.

Bilo je planirano da na današnjoj sjednici svoj izvještaj podnese samo predsjedavajući Upravnog odbora Nikola Deretić, ali je Husein Nanić kazao da je UO RTVBiH specifičan jer su u njemu četiri člana, po jedan predstavnik tri konstitutivna naroda i jedan predstavnik ostalih. Zato je ocijenio diskriminirajućim da predstavnik Bošnjaka Ahmet Žilić, koji je bio protiv Agovićeve smjene, ne može iznijeti svoj stav.

Konstatirano je da Komisija i Parlament nemaju pravo uticati na već donesene odluke Upravnog odbora, ali da mogu raspravljati o Upravnom odboru i njegovoj odgovornosti.

Sadik Bahtić je rekao da je Upravni odbor najodgovorniji za stanje u RTVBiH, pri čemu je politika umiješala svoje ruke s ciljem gašenja ove TV kuće. Prema njegovim riječima, Upravni odbor nije ništa radio, samo je smjenjivao direktore i glavne urednike i povećavao sebi naknade. On je zato insistirao da UO podnese izvještaj o tome šta je uradio na reformama.

Bilo je govora o tome da je za Agovićevu smjenu glasala i članica Upravnog odbora Nada Milošević kojoj je prije toga istekao mandat.

Dokić je odgovorio da on ne pripada nijednoj političkoj kuhinji i da ne radi politikantski, a također je bio protiv da se predstavnici OHR-a pozovu na narednu sjednicu Komisije posvećenu ovoj temi.

Nanić je, pak, rekao da nikad nije vidio Dokića da vodi sjednicu sa ovakvom isključivošću.